Epic fortfarande ute i kylan

Apple stoppar extern butik för Ios

Att Apple har tvingats öppna upp Ios för alternativa appbutiker betyder inte att de kommer att släppa in dem.

Det har varit en lång kamp mellan Apple och Epic, bland annat angående publicering av spelappar och alternativa betalningar. Redan år 2020 kastade Apple ut Epic från App Store då Epic avsiktligt brutit mot reglerna om betalmetoder i spelet Fortnite för att väcka en diskussion om Apples på den tiden påstådda konkurrenshämmande metoder.

Med tiden tvingades som bekant Apple tack vare EU:s Digital Markets Act öppna upp Ios och tillåta både alternativa appbutiker och andra betalmetoder, och med den nyligen lanserade Ios 17.4 borde det alltså vara fritt fram. Men ändå inte riktigt.

Epic skapade utvecklarkontot Epic Games Sweden AB med avsikten att ansöka om tillstånd för alt ernativ appbutik, ett utvecklarkonto som Apple godkände. I efterhand har dock Apple avslutat kontot då Apples advokater hävdar att Epic inte är pålitliga, trots att Epics VD Tim Sweeneys skriftligen konstaterat att man kommer respektera alla aktuella och framtida avtal i en konversation som Epic publicerat på sin hemsida.

Enlig Epic visar detta att Apple inte har för avsikt att tillåta någon egentlig konkurrens på Ios-enheter, och man säger nu ha anmält saken till Europeiska kommissionen som en kränkning av Digital Markets Act.