Ny dimension i Iphone VS Android-tjafset

Apples mobilchipp-designer går till Google

Skräddarsydda mobilchipp. Snart kanske även i Googles Pixel-telefoner.

Apple har sedan 2010 använt egna, skräddarsydda chipp i sina mobila enheter. Men nu går Apples ledande chef bakom utvecklingen av chippen till rivalen Google för att designa Pixel-chipp.

Publicerad Uppdaterad

Google sägs ha planer på att utveckla proprietära chipp till sina Pixel-telefoner. Och en ny rekrytering stärker nu trovärdigheten i de påståendena, då man stulit ingen mindre än Apples mobilchipps-arkitekt Manu Gulati, som haft en central roll i utvecklingen av de skräddarsydda chipp som Apple använder i Iphone, Ipad och Apple TV. Gulati har mer eller mindre själv bekräftat bytet av arbetsgivare genom att ändra sina uppgifter på Linkedin till ”chipparkitekt hos Google”. Gulati har varit hos Apple sedan 2009. 

Ger högre utväxling

Uppgifter om att Google skulle vara intresserade av att utveckla skräddarsydda chipp för sina Pixel-telefoner började cirkulera runt 2015 första gången. Det hela ligger i i linje med att Google tycks vilja ta allt mer kontroll över sina flaggskepps-enheter, inte minst för att kunna konkurrera med Iphone på mer lika villkor. Skräddarsydda chipp ger också högre utväxling för enheterna, då de kan optimeras för att klämma ut maximalt av hårdvaran. 

Källa