Pris: 350 kronor styck

Apples prylhittare Airtags officiellt lanserade

Apple Airtags är en prylhittarbricka som du fäster på din väska, nycklarna eller andra prylar du vill kunna spåra. När det är gjort kan du hitta prylen i fråga med Apples Hitta-app i din Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Genom att söka efter Airtags som försvunnit i din Hitta app så kan andra Apple-användare hjälpa dig att hitta din förlorade pryl. Du behöver alltså inte själv vara i närheten av den för att du ska kunna få information om var den ligger. När du säker efter din Airtag kan den låta för att guida dig rätt och du kan även få visuella ledtrådar i telefonen och på det sättet guidas rätt. 

Airtags använder U1-chippet i Iphone 11 och senare för att du ska kunna hitta din Airtag när du väl är i närheten av den. Apples Hitta-app använder kameran, U1-chippet och andra sensorer för att  telefonen ska kunna guida dig till taggens position. För att taggen ska hitta prylar och inte personer och användas av stalkers har Apple integrerat en integritetslösning som säkerställer just det. Den som hittar en Airtag kan nudda den med en Iphone eller en annan NFC-stödd enhet för att skickas vidare till en webbplats där telefonnummer till prylens ägare visas, om ägaren i fråga skrivit in det. 

Till det yttre kan du själv välja att pynta din Airtag med en emoji för att få ett personligt utseende på den och Apple säljer till exempel nyckelringar så att du enkelt kan fästa Airtag på din pryl som ska spåras. Själva taggen är vattentålig och du kan själv byta batteriet som sitter i. När du först ansluter och ställer in Airtag sker det på liknande sätt som med Airpods. Lägg Airtaggen nära IPhone så startar installationen.

Apple Airtags släpps till försäljning nu på fredag den 23 april och levereras sedan den 30 april. Priset för en tagg är 350 kronor, eller fyra stycken för ett paketpris på 1200 kronor.