Annons

Barnen säljer med qr-kod

Årets majblomma börjar säljas och nu kan man betala med Swish

Sedan länge har de som köper majblomman efterfrågat att kunna betala med mobilen och nu meddelar organisationen bakom majblomman att man introducerar betalning med Swish.

Publicerad Uppdaterad

Årets majblomma är vit och grön och börjar säljas imorgon den 11 april. Majblomman säljs för att motverka barnfattigdom och pengarna som samlas in går varje år till föräldrar som annars inte har råd att ge sina barn kläder eller bekosta fritidsaktiviteter.

Barnet behöver ingen mobil

I år introducerar Majblomman möjligheten för de som säljer att ta betalt via Swish och inte bara med kontanter. På prislistan för årets majblommor finns en qr-kod som är unik och aktiv redan från start. Den används för att barnet ska kunna betalt via Swish och barnet själv behöver alltså inte ha en mobiltelefen. Det är köparen som behöver ha mobil och Swish installerat. Den som är lärare eller administratör och samordnar försäljningen måste sedan registrera qr-koden för att all försäljning ska redovisas korrekt.

Barnen bestämmer färgerna

Majblomman säljs både som enskild blomma för 20 kronor, som krans för 40 kronor som pin för 60 kronor och som klistermärke för 20 kronor. Barnen som säljer får varje år bestämma färgerna på blomman och i år är det 13-åriga Saga som via Majblommans app har valt färgerna och sedan fått flest röster i den omröstning som arrangerats på Majblommans hemsida.

Säljaren får 10 procent

Av de pengar som samlas in går 10 procent till barnet som säljer och eftersom Majblomman är en ideell organisation tar Swish inga avgifter för att förmedla betalningarna. 2018 samlades det in totalt 66 miljoner kronor och i år hoppas Majblomman på ännu mer, inte minst tack vare stödet för Swish-betalningar.