"Stor intresse bland tillverkarna"

ARM: 64-bitars Androider kommer innan årets slut

Intresset för 64-bitars Androidmobiler är större än förväntat bland tillverkarna, säger ARM i en ny intervju.

Publicerad Uppdaterad

Brittisk ARM presenterade nyligen sitt senaste kvartalsresultat, som visar på en nettovinst på 62,3 miljoner pund.

I dagsläget finner vi ARM-baserade systemprocessorer i de allra flesta smarta mobiler och surfplattor som finns på marknaden. ARM:s v8-arkitektur utgör också grunden för det 64-bitars A7-chipp som vi finner i Iphone 5S.

I en ny intervju med sajten CNET säger ARM-chefen Tom Lantzsch att man överraskats av det stora intresset för 64-bitars-tekniken som finns bland mobil- och surfplattetillverkarna. En av anledningar som uppges ligga bakom det accelerande intresset för 64-bitars-processorer är just Apples A7-chipp, skriver CNET.

Utrullningen av ARM:s nya processorarkitektur befinner sig fortfarande i en tidig fas, och företaget trodde därför att intresset först och främst skulle finnas inom företagsvärlden, och inte när det gäller enheter avsedda för konsumentmarknaden.

ARM:s Tom Lantzsch förväntar att de första Androidenhterna med 64-bitarsteknik ska komma kring jul i år. Det sammanfaller med tidsplanen för Snapdragon 610 och 615, som är processorjätten Qualcomms första 64-bitarschipp.

Men Lantzsch vill inte lämna någon kommentar om när en 64-bitarsversion av Android ska släppas. Men han lovar att all mjukvara kommer att flyta på snabbare på 64-bitarschipp.
– Till och med befintlig 32-bitarskod kan köras mer effektivt på v8-arkitektur (som ARM:s 64-bitarsteknik, reds anm.) än med ursprunglig 32-bitars-teknik, säger Lantzsch.

Källa