https://www.mobil.se/nyheter/att-vara-i-n-rheten-av-din-smartphone-g-r-dig-dummare
563610
Nyheter
Studie visar

Att vara i närheten av din smartphone gör dig dummare

Det fysiska avståndet till din mobila ögonsten är avgörande för din kognitiva förmåga. Det menar forskare vid University of Austin, som nu genomfört en studie på området.

Det är en etablerad uppfattning vid det här laget att vi smartphone-användare är mer eller mindre konsumerade av våra enheter. Det har raljerats om hur människor bara stirrar ned på sina skärmar i så många artiklar och krönikor vid det här laget att det blivit en klyscha. Med det inte sagt att det inte är sant. Och nu menar forskare vid University of Austin i Texas att det här beteendet har gjort att vi nu blir dummare, ju närmare vi befinner oss våra smartphones. 

Testade problemlösningsförmågan

Forskarna lät 800 smartphone-användare delta i studien, vars mål var att ta reda på huruvuda den fysiska närheten till telefonen innebar någon skillnad för användarnas kognitiva förmåga och möjlighet att lösa problem. Deltagarna fick utföra en rad datorbaserade tester under tre olika förutsättningar: Med mobilen intill dem på bordet med skärmen mot bordsytan och i ljudlöst läge, med mobilen i fickan samt med mobilen i ett rum intill. Forskarna kunde konstatera att deltagarnas problemlösningsförmåga förbättrades avsevärt ju längre bort deras smartphone-enheter befann sig. 

Beroendeliknande distraktion

Forskarnas slutsats är att vi nu utvecklat ett så starkt beroende av våra smartphones att vi distraheras av dem bara de finns i närheten. Det gör i sin tur att vårt undermedvetna hela tiden måste stävja instinkten att plocka upp dem för att se vad som händer, något som förstås påverkar vår kapacitet i övrigt. ”Processen för att låta bli att tänka på någonting konsumerar en del av din begränsade kognitiva förmåga” konstaterar professorsassistenten Adrian Ward, som lett arbetet med studien.