Släpptes på onsdagen

Bankappen Tink satsar på Android

Nyttoappen Tink hjälper dig att få bättre koll på din privatekonomi. Tjänsten har funnits till Iphone sedan i höstas, men nu kommer en Android-version. - Android är en stor plattform. För oss är det viktigt att Androidappen inte bara ska vara en kopia av Iphoneappen, säger Sandra Uddbäck, kommunikationsansvarig på Tink.

Publicerad Uppdaterad

Svenska appen Tink har fått stor uppmärksamhet på kort tid - bland annat var tjänsten nominerad till två guldmobiler på Mobilgalan 2013.

Tanken med Tink är att göra det enklare för privatpersoner att få koll på sin ekonomi. Användaren ansluter sina kreditkort och bankkonton till tjänsten, och sedan kategoriserar och sorterar Tink utgifter och inkomster baserat på bland annat inköpsställe och transaktionstyp. Informationen presenteras sedan för användarna på ett sätt som ska göra det enklare att följa sina egna pengar.

Tink för Iphone släpptes i mitten av september och sedan dess har 100 000 registrerat ett konto hos tjänsten. I dag onsdag kom Androidversionen av tjänsten. Mobil.se passade på att ställa några snabba frågor till Tink.

Varför känns det viktigt att finnas till Android också?
– Android är ju givetvis en stor plattform. Vi ville få ut Ios-versionen av tjänsten först. Men veckan efter att den hade lanserats började vi att arbeta med Android-versionen, säger Sandra Uddbäck, kommunkationsansvarig på Tink, till mobil.se.

Vilka är de största utmaningarna när det gäller att utveckla mot två plattformar samtidigt?
– Ios är mer enhetligt, och Android är en så pass mycket större plattform ur den synvinkeln. Det finns flera olika modeller av mobiler att förhålla sig till - till skillnad från Iphone som bara finns i två skärmstorlekar. Det var också viktigt för oss att bygga Android-versionen från grunden, så att man dra nytta av systemets särskilda egenskaper när det gäller till exempel navigering. I praktiken handlar det till exempel om hur man drar nytta av bakåtknappen i appen, samt att menynikonen ligger placerad högst upp i vänstra hörnet. För oss var det viktigt att Androidappen inte bara skulle bli en kopia av Iphone-appen, säger Sandra Uddbäck.

Våra läsare har hört av sig och undrat över säkerhetsaspekten. Hur säker är tjänsten egentligen?
– Vi använder samma system som bankerna gör, och har samma nivå på säkerhet som dem. Vi skulle inte kunna existera som bolag om vi inte skyddade våra kunder och tar hand om deras integritet. Det är jätteviktigt för oss, säger Sandra Uddbäck.

Hur ser er affärsmodell ut?
– Tanken är att vi ska lansera en jämförelsemodell i appen. Där kommer du exempelvis ta del av erbjudanden från olika försäkringsbolag, och sedan se hur mycket pengar du skulle kunna spara genom att byta bolag. Jämförelsemodellen är inte byggd än, vi vill först se till att användarupplevelsen är optimal, säger Sandra Uddbäck.

Finns det några planer på uppdateringar eller nya funktioner till Tink?
– Ja, förra veckan kom det en ny funktion till Ios som vi kallar ”Kvar av lön”. Den funktionen finns inte med i Android-versionen från början, men den kommer så fort det är möjligt. Nu när vi fått ut versionen av appen både till Ios och Android ska vi börja titta mer på hur vi kan vidareutveckla tjänsten, säger Sandra Uddbäck.