1
1
https://www.mobil.se/nyheter/bilder-pa-sony-xperia-5-mark-ii-lackta
569111
Nyheter
falskt
Mindre flaggskepp

Bilder på Sony Xperia 5 Mark II läckta

● BILDSPEL
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/xperia_5_ii_0.jpg?itok=f51oJmrT', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/xperia_5_ii_0.jpg?itok=ZJu7ucJ2', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/xperia_5_ii_0.jpg', w: 2000, h: 1113, title: ' ' },{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/xperia_5.jpg?itok=DBvXfkVd', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/xperia_5.jpg?itok=TtwJfvHf', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/xperia_5.jpg', w: 1926, h: 1500, title: ' ' },]
Renderingar på vad som förmodligen är Sonys nästa mobil har läckt ut, och de avslöjar en del om den kommande mobilen.

Förra året lanserade Sony toppmodellen Xperia 1 i början av sommaren, följt av den mindre och smidigare varianten Xperia 5 i början av hösten. I år lanserade man toppmodellen Xperia 1 II, som läses Xperia 1 Mark 2, en uppgradering av förra årets modell i samma format, och att man skulle ha även en Xperia 5 II på gång känns knappast som en chock.

Det är den kända läckaren Evan Blass, även känd som @evleaks, som postat bilderna. De är renderingar, och alltså inte foton, vilket naturligtvis innebär att de kan vara hur fejkade som helst, men vi förlitar oss på det rimliga i bilderna och Evan Blass källkontroll här.

Bilderna visar vad som ser ut att vara en mobil snarlik Xperia 5, eller en mindre version av Xperia 1 II om man så vill. Lägger man en bild på Xperia 5 bredvid den läckta Xperia 5 II blir det dock snabbt tydligt att det är renderingar av två olika mobiler, där den läckta mobilen bland annat har rundare hörn.

På den påstådda Xperia 5 II ser vi tre kameror och en liten Zeiss T*-logga, vilket talar för samma kamerauppsättning som på storebror Xperia 1 II, men däremot saknas precis som på Xperia 5 time-of-flight-kamera som används för avståndsmätning och artificiell oskärpa.

Tittar man riktigt noga på överkanten av renderingen ser man ett 3,5 mm-jack för headset, något som förra årets Xperia-modeller saknade men som återinfördes på årets modeller.

Uppsättningen knappar på höger sida av telefonen är av intresse. Vi ser samma antal knappar inklusive fingeravtrycksläsare som på Xperia 5, men Xperia 1 II har en knapp mindre då man integrerat fingeravtrycksläsaren i av/påknappen. Det betyder antingen att Xperia 5 II inte ärvt denna egenskap från storebror (och dessutom fått en väldigt avigt placerad av/påknapp) eller att det finns en extra knapp vars funktion är okänd. Vi ser i alla fall ut att få en egen kameraknapp även denna gång.

Långsmalt format

Skärmen är som vanligt för Sony i 21:9-format och dessutom utan infälld kamera vilket ger en väldigt långsmal telefon. Panelen i överkant ser dock ut att ha trimmats något i storlek. Det rimliga vore att anta att Xperia 5 II får samma skärmstorlek på 6,1 tum som föregångaren, men en del förhandsrykten talar om en mindre skärm på 5,6 till 5,8 tum, det vill säga en äkta efterföljare till Compact-serien. Bilderna ger inget klart besked på den punkten. Kameradelarna ser ut att vara lika stora i förhållande till helheten på de två modellerna när man jämför bilderna, men då vi talar om ett par millimeters skillnad på telefonens bredd är det inte säkert att skillnaden syns tydligt på bild.

Förra årets Xperia 5 lanserades i samband med att IFA-mässan öppnades den 5 september. I år inleds en coronabantad IFA-mässa den 3 september, och om Sony planerar att lansera Xperia 5 II är det rimligt att anta att det sker i nära anslutning till det.