Olika varianter

Billiga minnen kan påverka prestandan på Huawei P10

Flera användare av Huawei P10 rapporterar dramatiska skillnader i prestanda beroende på variation i minnesteknik.

Publicerad Uppdaterad

När processorerna i mobilen blir allt snabbare är det i praktiken andra faktorer som sätter begränsningen för prestanda. En av dem, som sällan får någon uppmärksamhet, är läs- och skrivhastigheten till minnet. Både arbetsminnet (RAM) och lagringsminnet (Flash) har relativt nyligen genomgått teknikskiften som gör att flera olika generationer existerar parallellt med ibland dramatiskt olika datahastigheter till och från minnet.

Nu har uppmärksamma användare av Huaweis P10-serie observerat att tillverkaren verkar blanda friskt mellan de olika teknikerna, LPDDR3 och LPDDR4 för minnet, eMMC5.1, UFS 2.0 eller UFS 2.1 för lagringen, med dramatiska skillnader i minnesprestanda mellan mobilerna. En del användare på Reddit får datahastigheter mot minnet på över 700 Mbit/s, medan andra får nöja sig med under 300Mbit/s.

Det hör inte till ovanligheterna att mobiltelefoner levereras med delvis olika hårdvara, men det problematiska här är att Huawei verkar blanda rätt friskt utan att ange vad man får i sin mobil, och att samtliga varianter säljs till samma pris, oavsett hur det påverkar prestanda.

Mobils testexemplar av P10 Plus kommer upp i en läshastighet på 524 Mbit/s från minnet, men den är inte exakt samma variant som den som kommer att säljas i butik, då den bara har 64 GB lagring i stället för 128 GB och 4 GB RAM i stället för 6 GB, samt saknar dubbla simkortsplatser. Om den dessutom har annan minnesteknik kan vi inte svara på, men det är inte omöjligt.

Källa