Påstått patentintrång

Blackberry stämmer Facebook, Instagram och Whatsapp

Foto: Kārlis Dambrāns

Facebook har med sina meddelande-tjänster Messenger, Instagram och Whatsapp inkräktat på patent som tillhör Blackberry. Det vill den kanadensiska smartphone-tillverkaren göra gällande när man nu lämnat in en stämningsansökan mot de tre tjänsterna. Det ska handla om patent som rör just meddelande-teknologi av olika slag, och Blackberry söker nu ekonomisk kompensation.

Publicerad Uppdaterad

Enligt Blackberry så har man under flera års tid haft en dialog med Facebook kring de patent som man sägs ha inkräktat på. Men då man kommit till vägs ände i diskussionerna menar Blackberry att man är skyldiga sina aktieägare att vidta juridiska åtgärder. Därför stämmer man nu Facebook, som i sin tur äger de berörda tjänsterna. De patent som man pekar på rör bland annat kryptering av meddelanden, notifieringar samt funktioner kopplade till spel. 

”Sorgligt”

Facebooks vice chefsjurist Paul Grewal säger i ett uttalande att han tycker att Blackberrys stämning är ”en sorglig reflektion av situationen i meddelandebranschen”. Grewal skriver att Blackbbery ”i stället för att ägna sig åt innovation nu istället försöker beskatta andras innovationer” och avslutar med orden ”Vi kommer att slåss”. Blackberry söker nu ekonomisk kompensation, men har inte specificerat någon summa. 

Källa