Svenska nummer ska bara användas i Sverige

Bluffsamtal från svenska telefonnummer: Bedragares kryphål ska täppas till

Att använda falska telefonnummer är vanligt inom telefonbedrägerier. Nu vill PTS se en ändring på detta.

Publicerad Uppdaterad

En vanlig metod för telefonbedrägerier är att använda falska svenska telefonnummer, så kallad spoofing. På så sätt kan en bedragare som i själva verket sitter utomlands få det att framstå som att samtalet i själva verket kommer från en svensk källa, i en del fall även att det fejkade numret i verkligheten används av exempelvis en bank eller polisen.

Nu har den svenska statliga förvaltningsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) lämnat in en remiss av förslag för en vägledning angående vilka åtgärder man kan genomföra för att minska problemet med samtal som använder manipulerade telefonnummer. Vägledningen utgår från att svenska telefonnummer ska användas i Sverige, och att svenska nummer som kommer från samtal med ursprung i utlandet ofta är manipulerade.

Post- och telestyrelsens förslag tar upp metoder som kan användas för att stoppa samtal med ursprung utomlands, men som vill använda sig av svenska riktnummer. För tillfället omfattar förslaget enbart fasta nummer, men man arbetar även med en teknisk lösning som kan komma att omfatta även mobilnummer.

För tillfället är det frivilligt för telekomföretag att följa PTS vägledning, men redan nästa år kan det komma föreskrifter som gör det bindande att följa riktlinjerna.