Räknar samman försäljningen

Branschen om mobilåret som gått

När elektronikbranschen med hjälp av sina medlemsföretag sammanfattar försäljningen under 2023 var försäljningstappet 7 procent sett över alla produktkategorier, men mobiler har sett en kraftigare försäljningsminskning.

Publicerad Uppdaterad

Branschen har sammanställt antalet sålda enheter i Sverige såväl som det totala försäljningsvärdet för olika produktkategorier under 2023. I sammanställningen visar man att det totala försäljningsvärdet gått ner 7 procent medan antalet sålda mobiltelefoner gått ner 15 procent jämfört med året innan. Kategorin ljud står för en försäljningsminskning på 6 procent och surfplattor har rasat hela 20 procent. Den enda produktkategorin som ökat är spelkonsoler vilket delvis beror på leveransproblem under 2022 som därmed påverkar jämförda siffrorna för 2023. 

Samlar tillverkare, återförsäljare och distributörer

Elektronikbranschen är en samarbetsorganisation som består av handlare, distributörer och leverantörer av hemelektronik. Branschorganisationen bildades redan 2011 och 2014 anslöt sig Mobiltelebranschen. Medlemmar är till exempel Samsung, Elgiganten, LG, Power och Panasonic och organisationen verkar för att informera om vad som händer i branschen internt och externt och ska stötta medlemsföretagen. 

I sin sammanfattning så passar även branschorganisationen på att ge en känga åt elektronikskatten även kallad kemikalieskatten, ökat med 45 procent. 

– Att regeringen i det här svåra ekonomiska läget väljer att kraftig höja elektronikskatten är obegripligt. Elektronikskatt plus moms på elektronikskatten kan nu hamna på nästan 680 kronor för en produkt. Det gör att fler tvingas välja billigare produkter som kan ha kortare hållbarhet vilket är sämre för miljön. Skatten måste tas bort, säger Pernilla Enebrink som är vd på Elektronikbranschen