Mobilchipgiganter

Broadcom sägs vilja ta över Qualcomm

Qualcomm stämmer nu fyra av Apples underleverantörer.

Två giganter inom kretsar för mobiltelefoner kan om ryktena stämmer bli en.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm är det företag som tillverkar de Snapdragon-plattformar som sitter i de flesta Androidmobiler som säljs i Sverige. Apple betalar också dyra pengar i patentlicenser till Qualcomm, vilket har lett till en rättstvist. Broadcom är lite mindre känt i konsumentledet, men tillverkar bland annat kretsar för bluetooth och wifi som sitter i en lång rad konsument- och företagsprodukter.

Nu rapporterar Financial Times att Broadcom överväger att köpa Qualcomm för upp till 100 miljarder dollar, drygt 850 miljarder kronor, eller ungefär lika mycket som Sveriges statsbudget för ett år. Dessutom ska affären inte vara baserad på samtal mellan företagen, utan det skulle röra sig av ett så kallat fientligt övertagande där Broadcom lägger ett så bra bud på Qualcomms aktier att ägarna inte kan vägra det.

Inget av företagen har valt att kommentera Financial Times uppgifter. Broadcom aviserade dock nyligen att man planerar att registrera om sig som amerikanskt företag igen (för närvarande har man huvudkontor i Singapore), vilket då tolkades som ett sätt att underlätta företagets betydligt mindre övertagande av Brocade, men åtgärden är betydligt mer motiverad för en så här stor affär.

Bägge företagen är stora på kretsar för mobiltelefoner, men deras verksamhet överlappar trots det inte särskilt mycket. Broadcomm tros vara ute efter Qualcomms position inom den växande marknaden för sakernas internet (IoT), där Broadcom inte har en så stark position. Qualcomms vinst har minskat kraftigt i samband med patentstriden med Apple där Apple slutat betala sina licensavgifter, något som kan påverka Qualcomms börsvärde och underlätta ett övertagande just nu.

Källa