https://www.mobil.se/nyheter/ces-h-r-r-nya-wifi-standarden
560546
Nyheter
HaLow

CES: Här är nya Wifi-standarden

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/halow.jpg?itok=cuKKArz0', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/halow.jpg?itok=Io1qZOoB', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/halow.jpg', w: 1300, h: 812, title: ' ' },]
Efter 802.11ac är det dags för nya prylar att koppla upp sig.

Wifi Alliance, alltså folket bakom de standarder som gör att du kan surfa trådlöst via wifi, sitter inte direkt och slöar. Nu när den senaste standarden 802.11ac börjat bli någorlunda vanlig i de flesta enheter har de passat på att spika nästa standard för väldigt strömsnåla enheter.

HaLow, uttalat som engelska “Halo”, kallas den nya standarden och kommer att fungera som ett tillägg till den kommande “vanliga” wifi-standarden 802.11ah. Den huvudsakliga standarden kommer att se dagens ljus under 2017, medan HaLow dröjer till 2018.

Hela poängen med HaLow är att kunna ta plats i strömsnåla enheter för sakernas internet, lite som Bluetooth LE gör idag för bland annat stegräknare och liknande.

Tekniken ska återfinnas i just stegräknare, sensorer, övervakningskameror och liknande. Åtminstone i teorin ska den nya tekniken jobba över wifi-tekniken, men med ungefär samma överföringshastighet och strömsnåla egenskaper som Bluetooth LE. Fördelen med att använda HaLow ska istället vara den betydligt längre räckvidd som wifi, åtminstone i teorin, kan erbjuda jämfört med Bluetooth.