Assistent

CES: Lenovo visar upp Alexa-assistent

Lenovo lanserar en egen variant av Amazons röstassistent Alexa

Publicerad Uppdaterad

Med Amazons videotjänst Prime Video lanserad i Sverige känns det ju inte helt ologiskt att butiksjätten vill ta fler av sina prylar till Sverige (de skulle förvisso kunna börja med att ha någon slags utbud över huvud taget i sin videotjänst för oss svenskar). En del som Amazon kört hårt på under senare tid i USA är Alexa. Det hela påminner en hel del om Google Home i det att du får en ständigt lyssnande assistent i hemmet (som tydligen även lyssnar bra nog för att bli vittne till brott) där du genom röstkommandon kan styra dina uppkopplade prylar i hemmet, spela musik och video samt få nyheter och väder upplästa för dig, bland annat. Alexa är inte introducerad i Sverige än och de som testat den här på hemmaplan ser helt klart brister i lokaliseringen.
När Alexa kommer till Sverige på riktigt återstår att se, men vår gissning är framåt maj någon gång eftersom det är då Lenovo säger att de ska släppa sin Smart Assistant här i Sverige, som bygger just på Alexa-assistenten.
Uppdatering: Tydligen rörde det sig om tryckfel i Lenovos svenska pressrelease. Någon information om svensk lansering eller lansering av Alexa i Sverige finns inte i dagsläget utan just idag handlar det mest om en presentation av produkten. Vilka marknader den släpps på lovar Lenovo att återkomma till.
Enheten i sig har egentligen bara Alexa som främsta funktion, men designen skiljer sig lite från Amazons egen variant. Lenovo har även en lite större modell med högtalare från Harman inbyggt.
Enheterna ska släppas i maj för 129 respektive 179 dollar, vilket på den svenska marknaden antagligen blir någonstans i krokarna kring 1500 och 2000 kronor om de kommer hit.