Får stöd

Chipbristen: TSMC satsar på USA istället för Europa

Chiptillverkaren TSMC har redan avslöjat planer på att bygga en fabrik i USA och nu kommer rapporter om att de är redo att satsa mer pengar i USA istället för att bygga de fabriker som Europa skulle vilja ha.

Publicerad Uppdaterad

Att det råder brist på halvledarkomponenter är inte något som borde ha passerat förbi den som är intresserad av teknikbranschen. En av de största tillverkarna, Taiwanesiska TSMC, planerar nu att öppna flera nya fabriker i USA och även om det inte kommer att påverka produktionen i dagsläget så verkar det som om deras tilltänkta fabriker kommer att sikta in sig på de mest avancerade systemchipen. Det här skriver Reuters in en artikel där de pratat med människor på och med kontakter inom på TSMC. 

TSMC har diskuterat med både Europakommissionen och den amerikanska regeringen för att få stöd för att bygga sina fabriker, men trots att personer från Europakommissionen menar att diskussionerna gått bra menar kontakter till Reuters med insyn att det inte varit speciellt lyckade samtal. Det kan bero på att de europeiska tillverkarna som använder sig av TSMCs chip mest är intresserade av äldre modeller som främst används i bilproduktion och inte är lika sugna på att bygga fabriker för de mest avancerade chipen. Ser man på TSMC intäkter kommer endast sex procent från Europa och Mellanöstern medan 67 procent kommer från Nordamerika. Det känns därför förståeligt att TSMC är mer intresserade av att bygga en fabrik nära sina största kunder. 

De har redan avslöjat att de ska bygga en fabrik i USA, i Phoenix, vilket ska vara den första av sex fabriker. Den planerade fabriken ska producera chip med 5nm-processteknik, men Reuters rapporterar också att TSMC ska ha planer på att bygga fabriker för både 3nm och 2nm-processteknik i samma område. 

En annan anledning till att placera fabrikerna i USA är att president Biden har presenterat ett stödpaket på 50 miljarder dollar för inhemsk chiptillverkning. USA har ju redan två stora producenter av chip, Qualcomm och Nvidia, men deras produktion ligger främst i Asien. Vissa röster har höjts kring att ge stödpengar till TSMC främst skulle hjälpa företagets delar i Taiwan där deras utveckling äger rum, men stödpaketet är inte exklusivt för amerikanska företag. 

Andra företag som vill utnyttja stödpaketet är Samsung och Intel som också har avslöjat planer på att bygga fabriker i USA. Det dröjer nog dock ett tag innan dessa fabriker är uppe i full fart och kan påverka den globala tillgången på chip.

Källa