Så gör du

Covidpass: Så fungerar Covidbeviset i Sverige och på resan – hämtas till mobilen

Ett covidbevis som du laddar ner till mobilen bevisar att du är vaccinerad och ska underlätta resor inom Europa och nu även i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Covidbeviset består av en QR-kod i din mobil och du hämtar det från sajten covidbevis.se som nu är öppen. Beviset kan hämtas där för att visas upp i mobiltelefonen men du kan även skriva ut det. När bevisets hämtats skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, till exempel Kivra, om du har en sådan. För att hämta beviset måste du logga in med e-legitimation, Bank ID eller Freja eID. 

Det finns tre olika bevis och utöver det bevis som visar att du är vaccinerad finns även det för negativt test och bevis om tillfrisknande.

Regler om det krävs en eller två vaccindoser kan skilja sig åt mellan olika länder och i beviset står det vilket vaccin du fått och hur många doser.

Även på svensk mark

Med start den 1 december krävs vaccinbevis även vid större tillställningar i Sverige. Du kan enkelt visa ditt vaccinbevis i en digital brevlåda, som Kivra, med app både för Iphone och Android. Det går även att enkelt spara qr-koden som är ditt vaccinbevis i Wallet-appen på Iphone. Det gör du via tjänster som Yourpass och Covidpass med hjälp av instruktionerna du hittar här.