1
1
https://www.mobil.se/nyheter/uppgifter-fhm-vill-infora-covidpass-sa-ordnar-du-lattast-i-mobilen
571236
Nyheter
falskt
Covid-19: Vaccinationsbevis enkelt i Iphone och Android

Sverige inför vaccinpass: Så får du lättast Covidbevis i mobilen

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/3dcb3c88-e910-4fcb-bd05-02b29a3e8b8a.jpg?itok=t4qeh7C-', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/3dcb3c88-e910-4fcb-bd05-02b29a3e8b8a.jpg?itok=T2qdDEEe', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/3dcb3c88-e910-4fcb-bd05-02b29a3e8b8a.jpg', w: 2000, h: 1333, title: ' ' },]
Folkhälsomyndigheten har bett regeringen införa krav på vaccinationsbevis vid större tillställningar. Vi hjälper dig att komma igång redan nu.

Ett Covidpass är ett intyg på att du antingen har vaccinerat dig mot Covid 19 eller har haft sjukdomen i närtid. Ska du resa krävs det i många länder ett sådant intyg för att både komma in i landet och till exempel gå på restaurang. I Sverige har vi hittills inte haft några sådana krav, men det blir det nu ändring på. Folkhälsomyndigheten vill införa krav på vaccinationsbevis för allmäna sammankomster inomhus med fler än 100 deltagare. Målet är att reglerna ska gälla från den 1 december.

När väl kravet införs lär det dyka upp lösningar för vaccinpass i mobilen, men eftersom många behöver covidpass redan idag finns det redan sådana, och vi förklarar hur du går tillväga.

För det första behöver du förstås själva intyget och i Sverige får du det genom att gå till www.covidbevis.se. Är du vaccinerad kan du här få ett vaccinationsbevis. Du kan också ansöka om ett bevis för att du tillfrisknat från Covid om du vårdats och testats inom sjukvården. Du behöver e-legitimation som mobilt BankID eller Freja eID Plus för att logga in. Ditt intyg får du omedelbart om du är vaccinerad. På intyget finns en QR-kod som används vid kontroller. 

Beviset i din mobil, flera sätt att göra det enkelt

Denna QR-kod vill du förstås ha lätt tillgänglig i mobilen. Ett av de enklare sätten att få detta är om du använder tjänsten Kivra, som gör att du får brev från anslutna myndigheter och företag digitalt i stället för på papper. Kivras app finns både till Android och Ios, och du loggar in med e-legitimation. Har du Kivra när du ber att få ditt Covid-intyg kommer det att plinga till direkt i appen (som finns för Iphone och Android) och du hittar ditt intyg där. Värt att påpeka är att appen Freja E-ID numera även har stöd för att lagra Covidbevis direkt i appen, så även där kan du ha beviset enkelt tillgängligt. Freja E-ID finns för både Iphone och Android

Beviset i Wallet i Iphone

Föredrar du att ha din QR-kod som är ditt vaccinationsbevis enkelt tillgängligt i Wallet i din Iphone finns flera sätt att åstadkomma det. Apple lanserade nyligen Ios 15.1 där Wallet får stöd för att visa covidbevis, men det svenska systemet funger ar ännu inte enligt Apples krav. Enklaste sättet att få koden i Wallet i Iphone är därför att anävnda en av flera fristående tjänster som skapar ett Wallet-dokument av den QR-kod du får från covidbevis.se. 

Annars får du ditt intyg som en pdf som du kan ladda ner och skriva ut eller spara på mobilen.