Välunderättade källor skvallrar

Då får Iphone appnedladdning vid sidan om App Store

Den vanligtvis mycket välunderrättade Marc Gurman har uppgifter om när Apple öppnar Iphone för nedladdning av appar från alternativa källor.

Publicerad Uppdaterad

Apple har hela tiden hävdat att App Store inte är ett monopol och att denna den nu enda tillgängliga appbutiken i Iphone bland annat är det mest effektiva sättet att skydda användare från skadlig kod. EU tycker dock annorlunda och tvingar Apple att öppna upp för alternativa nedladdningssätt där Apple dessutom inte tar en andel av priset från apputvecklare som skapat appar. 

Inte i 17.2

Nu säger källor till Bloombergs Marc Gurman att det är under första halvåret nästa år som Apple kommer att öppna den här möjligheten. Tecken har funnits i koden sedan en tid tillbaka och tidigare uppgifter har hävdat att möjligheten skulle komma redan i snart leveransklara IOS 17.2. Marc Gurman hävdar dock att det dröjer till just andra halvåret nästa år och att Apple då kan införa möjligheten tillsammans med en ny säkerhetsrutin. Apple har ju sedan tidigare både App Store och möjligheter att ladda ner program separat till sina macdatorer och en liknande verifieringsprocess av appar kan enligt samma källa komma till Iphone.