Pressade produktionen för hårt

Därför misslyckades Apples safirglas

I en analys förklarar MIT Technology Reviwe vad det var som gick snett när Iphone 6 skulle få safirglasskärm.

Publicerad Uppdaterad

När Iphone 6 skulle lanseras bubblade det av rykten, och alla utom ett visade sig också vara sanna. Den förutsägelse som inte slog in var att minst en av modellerna skulle ha en skärm av orepbart safirglas.

Inte för att Apple inte försökte. Tillsammans med företaget GT Advanced Technologies storsatsade man på att bygga en anläggning som skulle fördubbla världsproduktionen av safirglas. Men leveranserna uteblev och i samband med att Iphone 6 lanserades ansökte GT om konkurs.

I samband med konkurshandlingarna framkom en del av historien, bland annat anklagade GT Apple för att använda oacceptabla affärsmetoder och lägga över hela risken på projektet på GT. MIT Technology Review har studerat konkurshandlingarna och intervjuat inblandade och kommit fram till att Apples planer för att få fram så mycket safirglas på så kort tid var helt orealistiska.

Safirglas tillverkas genom att man växer kristaller i en process med extrema krav på frånvaro av främmande partiklar, jämförbar med den för tillverkning av elektronikkretsar. Men när fabriken rekordsnabbt skulle byggas ut förvandlades den till en byggarbetsplats där luften var full av damm, och gång på gång fick man slänga hela omgångar av safirglaset. Detta förvärrades av att det tar en månad att tillverka en safirkristall av den storlek GT Advanced Technologies arbetade med för att få upp volymen och ner priserna, och medan processen pågår finns det inget sätt att kontrollera om kristallen blivit förorenad.

När kristallen väl är klar ska den sågas i skivor. Enligt GT valde Apple ut diamantsågarna som skulle skära glaset, vilka tog 20 timmar på sig i stället för 3,6 timmar att skära upp en kristall. De fick bytas ut vilket ytterligare fördyrade projektet med 30 procent.

Apple har varken bekräftat eller avfärdat GT:s version av historien utan bara konstaterat att GT misslyckades med att leverera meningsfulla mängder safirglas.

Källa