Murena 2

Det här är nya Android-telefonen som bannlyser Google-appar och fokuserar på integritet

Vi har tidigare testat en smartphone från Murena med det Googlefria operativsystemet EOS. Nu har de släppt en ny telefon.

Tanken med Murena är att erbjuda en telefon med fokus på integritet. Det innebär att de försöker skapa många av Googles tjänster utan att bygga upplevelsen på annonser eller att du måste dela med dig av personlig information. Därför får du till exempel en e-postadress under domänen @e-mail istället för Gmail och Murena skapar andra tjänster baserade på öppen källkod. En egem appbutik erbjuder appar som Instagram, Spotify och Netflix, vilket innebär att du inte helt kommer undan spårande appar och reklam, men Murena är i alla fall en bit på vägen mot sin vision.

Utöver egna telefoner kan du även installera E OS på exempelvis Pixel 5, eller Fairphone, eller köpa telefonerna med operativsystemet färdiginstallerat direkt från Murena. 

Knappar för tyst läge, flygplansläge och ökad integritet

Den nya telefonen Murena 2 har två fysiska skjutreglage för ökad integritet och skydd. Den ena stänger av mikrofon och kamera och den andra försätter telefonen i flygplansläge och stryper all kommunikation samt aktiverar tyst läge.

Telefonen i sig drivs alltså av EOS, den har en amoled-skärm på 6,43 tum, kör med Mediatek P70 som systemchipp och här finns en huvudkamera på 64 megapixel samt en vidvinkle på 5 megapixel. Selfiekameran är på 32 mp och telefonen levereras med 8 GB arbetsminne och 128 GB lagring samt plats för minneskort om du behöver mer. 

Prislappen är på 520 euro, motsvarande nästan 6000 kr och telefonen finns att köpa med direkt leverans från Murenas egen webbplats.