https://www.mobil.se/nyheter/det-kan-stoppa-huawei-i-svenska-5g-nat-ny-lag-ska-klubbas-i-host
567699
Nyheter
Ska hinna före ny 5G-auktion

Det kan stoppa Huawei i svenska 5G-nät – ny lag ska klubbas i höst

Mobiloperatörerna ser inte att utrustning från Huawei innebär en säkerhetsrisk, men andra har en annan uppfattning.

Den nya lagen som tagits fram är ett svar till oroliga röster som pekat på risker med att släppa in Huawei när den femte generationens mobilnät byggs ut, med tanke på nätens betydelse för infrastruktur och viktiga samhällsfunktioner. 

— Säkerheten i radiokommunikation och mobilnät blir allt viktigare, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman till SVT som rapporterar om att den nya lagen ger mobiloperatörerna nya förutsättningar att förhålla sig till. Tanken är att den nya lagen ska klubbas igenom innan auktionen av nya 5G-licenser genomförs i början av nästa år. Då får Säpo och Försvarsmakten i uppdrag att för mobiloperatörerna föreslå riktlinjer i de fall det krävs för att säkra Sveriges säkerhet. 

Enligt uppgifter till SVT är syftet med lagen att kunna stoppa just Huawei, ett bolag som blivit bannlysta från flera länders 5G-utbyggnad med grund i oro för spionage.

Det är framförallt USA som varit misstänksamma mot Huawei och deras utrustning som man befarar kan innebära säkerhetsrisker. De svenska mobiloperatörerna har alla utrustning från Huawei i sina befintliga nät men när 5G nu är på väg att lanseras även i Sverige finns de som ser risker.

5G extra kritiskt – oklart bolagsägande

Med allt från självkörande bilar till samhällskritisk infrastruktur ser Jerker Hellström som är forskare på Totalförsvarets Forskningsinstitut 5G som extra kritiskt.

– Då blir det inte acceptabelt med sådana oklarheter som finns kring Huawei. Än så länge är det till exempel mycket som är höljt i dunkel vad gäller ägandet av Huawei, säger Jerker Hellström till SVT.

Jerker Hellström påpekar att det enligt kinesisk lag är obligatoriskt för kinesiska företag att bistå den kinesiska underrättelsetjänsten, medan Huawei själva nu och alltid har hävdat att bolaget är privatägt, att man följer lokala lagar till punkt och pricka och att man inte har några förpliktelser mot några andra än sina kunder. 

SVT:s reportage publiceras i samband med att de sänder ett avsnitt av Vetenskapens Värld om 5G, ett program med titeln 5G – supertekniken som skrämmer. Det sänds ikväll måndagen den 14 oktober kl 20 på SVT 2 men finns redan nu på SVT Play.

Ämnen