Mediatek satsar på AI

Dimensity-processorer anpassade för Google Gemini

Vivo X100

Mediatek avslöjar nu ett samarbete med Google med Gemini i fokus.

Förra året framhöll MediaTek kapaciteten för artificiell intelligens i sina systemkretsar Dimensity 9300 och 8300. Nu avslöjar företaget att man har arbetat med Google för att stödja och optimera Gemini Nano, Googles Large Language Model (LLM), på mobiler med Dimensity 9300- och 8300. Därmed kan både mobiltillverkare och utvecklare nu använda sig av AI-funktioner på enheten som utnyttjar Gemini Nano-modellen.

MediaTek betonar också vad de ser som fördelarna med AI-bearbetning på enheten, såsom "sömlös prestanda, större integritet, bättre säkerhet och tillförlitlighet, lägre latens, möjlighet att arbeta i områden med liten eller ingen uppkoppling och lägre driftskostnader". 

Bland de mobiler som utnyttjar dessa systemkretsar finns bland andra Vivo X100-serien, Oppo Find X7-serien, Oppo Reno 12, Xiaomi Redmi K70E och Poco X6 Pro 5G. 

MediaTek och Google planerar att släppa en APK för Dimensity 9300 och 8300 med stöd för Gemini Nano så att utvecklare och mobiltillverkare kan implementera Gemini Nano-stöd i befintliga mobiler. Man har dock inte gått ut med när det kommer att ske.