Kinesiska jätten på tunn is

Efter uppgörelsen: Nu varnar Vita Huset kinesiska ZTE

Konflikten mellan den kinesiska telekomjätten ZTE och USA löste sig till slut. Men Vita huset passar ändå på att varna ZTE. Ett misstag till och företaget stoppas, hävdar man.

Publicerad Uppdaterad

Konflikten mellan USA och den kinesiska telekomjätten ZTE tog sin början redan för länge sedan, när det uppdagades att ZTE hade brutit mot amerikanska sanktioner mot Iran. ZTE fick redan då betala dryga böter och lovade i samma veva att ge de ansvariga inom det egna bolaget represalier av olika slag. Det senare ska dock inte ha skett, vilket föranledde att USA införde ett handelsstopp under våren, som i korthet omöjliggjorde för ZTE att importera amerikanska produkter. Handelsstoppet skulle vara i sju års tid, något som ZTE snabbt riktade hård kritik mot, då man ansåg att det var en direkt orimlig påföljd som också innebar problem för många av företagets amerikanska leverantörer. Nu har ZTE lyckats få till stånd en uppgörelse med den amerikanska regeringen, som bland annat innebär att man ser över bolagets ledning samt betalar ett bötesbelopp på motsvarande 8,73 miljarder kronor. Men med det inte sagt att ZTE kan känna sig helt trygga. 

Tredje gången gillt

Det är Vita husets rådgivare i handelsfrågor, Peter Navarro, som i en intervju med tv-kanalen Fox News nu kommit med en mycket tydlig varning till ZTE. ”Det är tredje gången gillt som gäller när det kommer till ZTE. Gör de en enda sak till, så stängs de av” sade Navarro. Enligt Navarro ska alla i Trumps regering vara införstådda med att det är vad som gäller. Navarro tillade också i intervjun att uppgörelsen som nu träffats mellan ZTE och USA ska ses som en personlig tjänst och ett uttryck av ren goodwill från Donald Trumps sida. Nu återstår det att se om ZTE lyckas hålla sig på god fot med de amerikanska myndigheterna. Den amerikanska marknaden är oerhört viktigt för ZTE, som var den fjärde största mobiltelefonleverantören i USA när handelsstoppet trädde i kraft i våras.  

Källa