Under huven

En närmare titt på Apples A6-chip

Apples Iphone 5 innehåller ett systemchip kallat A6, men vad innebär det? Nu finns en närmare titt på chippet.

Publicerad Uppdaterad

Iphone 4 innebar inte bara en ny design och en, för den tiden, väldigt högupplöst display. På insidan satt även systemchippet A4. Till skillnad från många andra systemchip, där bland annat processor och grafik finns monterat, var A4 designat av Apple själva. Processorn och grafiken var dock mer eller mindre standardkomponenter med den förstnämnda från ARM. 

A4-chippet uppdaterades sedan till det dubbelkärniga A5 och med Nya Ipad även till det mer grafikstarka A5x. I och med presentationen av Iphone 5 berättade Apple att det var ett A6-chip som satt i den, men i vanlig ordning var de tystlåtna med vad det egentligen innebar.

Anandtech har gjort en närmare genomgång av A6-chippet och kommit fram till lite fler detaljer.

Processorn som sitter i kallas för ARMv7 och är inte av riktigt samma typ som A9 eller A15 som är ARMs vanligare processorer, som många andra tillverkare använder sig av.

Istället är ARMv7 en processor som designats av Apple, något de har möjlighet att göra då de är en av ett fåtal licensierade partners till ARM. I korthet innebär det att Apples ”egen” processor är specialdesignad för Apples behov och hårt inriktad på batteriprestanda och kraft. Troligen handlar det om en tillverkningsteknik på 32 nanometer. Däremot har Apple undvikit att tala om hur många processorkärnor som finns med i bilden, men det mest troliga är antagligen två.

När det kommer till grafikkretsen återstår det fortfarande att se och Anandtech listar fyra olika alternativ som en anledning till att Apple kallar den för dubbelt så snabb mot tidigare Iphones. Den mest troliga är en högre klockfrekvens på den befintliga grafikkretsen.

1 Gigabyte arbetsminne

Samtidigt har Ifixit tillsammans med Ifans tittat närmare på textkoderna som står på chippet och utifrån det kunnat sluta sig till att Iphone 5 har en gigabyte arbetsminne till sitt förfogande, det dubbla gentemot Iphone 4S.

Källa