Nedräkning till MWC: Truecaller

”En större aktör måste driva på NFC”

Nedräkningen till Mobile World Congress, MWC, fortsätter och i dag berättar Truecallers vd Alan Mamedi om förväntningarna inför Barcelona-mässan. Utmanarna till de dominerande mobila operativsystemen, screencast-standarden Miracast och NFC står på programmet.

Publicerad Uppdaterad

– Några trender som jag hoppas på att se i år på MWC handlar om utmanarna till de två stora mobila operativsystemen iOS och Android; det skall bli spännande att se vad Blackberry Z10 och Ubuntu med mera har att komma med, säger han.

Hoppas på nyheter om Miracast

Alan Mamedi hoppas även på nyheter kring Miracast, Wifi Alliances standard för trådlös överföring och strömning av video från en enhet till an annan.

Googles Android 4.2 stöder screencast-standarden Miracast sedan slutet av 2012 och det finns redan ett antal telefoner som erbjuder funktionen, exempelvis Samsung Galaxy s3, Sony Xperia T och LG Optimus G. Standardens löfte är att förenkla den direkta strömningen av video från exempelvis en mobiltelefon till en TV-skärm.

Mer om trådlös laddning får vi nog också se i Barcelona, enligt Mamedi.

Alan Mamedi, vd Truecaller

Viktigt med NFC

Ett annat område där ett ökat branschsamarbete skulle betyda mycket för hela mobilindustrins utveckling är NFC, Near Field Communication, säger Alan Mamedi.

– Jag skulle vilja se att NFC standardiseras för att skapa fler förutsättningar för utvecklare och betalningslösningar. Och jag hoppas att någon av de stora mobilaktörerna implementerar det och skapar trenden för det.

Tittar man på Barcelonas konferensprogram, aktiviteter och utställarlistan – inte minst betaltjänsteföretag – kan man redan nu räkna med ett antal nyheter inom området. På själva mässan och runt om i Barcelona kommer det även att vara möjligt att bland annat betala eller identifiera sig via NFC.

– Sedan vore det intressant att se om till exempel giganten Samsung börjar ta kontroll över de egna produkterna med sitt eget OS, avslutar Mamedi.

Boka in dina möten i tid

Vilka handfasta råd skulle du ge någon som för första gången deltar i MWC?

– Ta hjälp av de som har större erfarenhet och som har ett stort nätverk. Vi fick mycket hjälp av dem när vi var ’färskingar’. Och se till att boka in möten, resor och boende i tid!

Truecaller är en global kollaborativ telefonbok som finns på webben samt som app till iPhone, Android, Blackberry, Symbian (s40/s60), och Windows Phones. I förra veckan släppte truecaller en ny version av appen, som låter en söka efter namn.