Smyglansering

Förhandsversion av Android N släppt

Google har oväntat och utan förvarning släppt en första förhandsversion för utvecklare av nästa version av Android.

Publicerad:

10 mar 2016 - 09:26

Uppdaterad:

10 mar 2016 - 09:31

Google har länge haft en förkärlek för omvänd dramaturgi när det gäller lanseringar. I stället för att trumma upp förväntningar och kalla till presskonferenser har till exempel flera av Nexusmobilerna en dag bara funnits där, med bara någon enkel pressrelease som ackompanjemang. Nya Androidversioner har å andra sidan de senaste åren följt rytmen att de visas upp på Googles utvecklarkonferens på senvåren, för att sedan i samband med lanseringen av en Nexusmobil bli officiella någon gång i mitten av hösten.

Att Google därför slänger fram en tidig utvecklarversion av Android N drygt två månader före nästa Google I/O-konferens var inte alls väntat, och tyder på att vi inte alls ska utgå från att tidsplanen kommer att se likadan ut i år. Kanske får vi se en färdig version av systemet i maj? Eller nya Nexusmobiler i sommar? Å andra sidan säger Google själva att man denna gång släppt en testversion långt tidigare i processen än vanligt.

Förhandsversionen, som kan installeras på Nexusenheter ser ut att vara mer av en finputsning av tidigare Androidversion, i ännu högre grad än vad Android 6.0 var. Där Android 6.0 introducerade nya strömsparfunktioner som gav ibland dramatiskt bättre batteritid putsar Android N vidare på den funktionen, samt på notifieringar och snabbgenvägar och det är svårt att peka på någon enskild stor förbättring i den här versionen av Android.

De mest uppenbara nyheterna är ett nattläge med mörkt tema och möjligheten att köra två appar sida vid sida på både telefoner och surfplattor. Den funktionen har i alla fall de flesta tillverkare av surfplattor med Android haft sedan länge. Å andra sidan ser det ut som just finputsningen innehåller många små förbättringar som kommer att göra systemet mer njutbart i vardagen.

Vi rapporterar mer i detalj om nyheterna senare under dagen när vi haft chansen att prova själva.

.

.

 

.