https://www.mobil.se/nyheter/f-rs-ljning-av-smartphones-minskar-f-r-f-rsta-g-ngen
564850
Gartner rapporterar fjärde kvartalet 2017

Försäljning av smartphones minskar för första gången

Samsung är större än Apple på smartphones, men det är bara Huawei och Xiaomi som har ökande smartphoneförsäljning. Marknaden som helhet minskar jämfört med förra året. Det visar nya siffror från analysfirman Gartner.

På Gartner har man mätt smartphoneförsäljning sedan 2004 och det här är första gången som man registrerat en minskad försäljning jämfört med föregående period. Siffrorna för den globala smartphoneförsäljningen under det fjärde kvartalet 2017 visar på en total försäljning av 408 miljoner enheter totalt och Samsung sålde mest, följda av Apple och på tredje platsen Huawei. Jämfört med sista kvartalet 2016 innebär det här för första gången en minskning och det är första gången Gartner registrerar en sådan sedan bolaget började mäta år 2004.

Flera anledningar till minskningen

Analytikerna på Gartner ser flera anledningar till den minskade försäljningen. Globalt ser man främst två framträdande orsaker. För det första tycker man att det saknas ett utbud av verkligt billiga smartphones för den som för första gången vill byta upp sig från en enklare telefon till en smartphone. Den andra stora anledningen till minskningen sägs vara att de som redan har en avancerad smartphone idag behåller telefonen längre och inte ser några anledningar att byta telefon lika ofta som tidigare.

Har givit framgång

Bland enskilda tillverkare ser Gartner Samsung som framgångsrika tack vare flaggskeppen Samsung Galaxy S8 och S8 Plus. Apples IPhone-försäljning föll med fem procent under sista kvartalet 2017 jämfört med året innan och orsakerna till det tros vara flera.

– Apple hade tre nya Iphone-modeller under perioden, men ändå överskuggades detta av två faktorer. För det första ledde den sena säljstarten av Iphone X till att många avvaktade med sitt köp och dessutom hade Apple begränsad produktionskapacitet, något som kan få Apples försäljning att öka igen i början av 2018 när nu produktionen återgått till normal kapacitet, säger analyschefen Anshul Gupta på gartner i ett uttalande. 

De enda tillverkare som under perioden ser en ökad försäljning är Huawei och Xiaomi och tittar vi på operativsystem globalt står Android för en liten ökning och hamnar på 85,9 procents marknadsandel medan Apples Ios minskar sin marknadsandel något från 14,4 procent till 14,0 procent fjärde kvartalet 2017.

Ämnen