https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intryck/f-rsta-intrycket-av-sony-xperia-z3-0
559257
Första intryck
Milt uppdaterad

Första intrycket av Sony Xperia Z3+

● BILDSPEL
Det är lätt att fastna i "vad är nytt" med Xperia Z3+, men visst tål den att jämföras med HTC:s, Samsungs och LG:s nya toppmodeller.

Sony ska ha en eloge för ärlighet i marknadsföring när de nedgraderar den japanlanserade Xperia Z4 till Xperia Z3+ i resten av världen. För visst är det en marginell uppdatering av Xperia Z3. Å andra sidan var den inte var någon jättestor förbättring jämfört med Z2 som var en marginell uppdatering av Z1... Om du lanserar en ny toppmodell i halvåret blir det helt enkelt svårt att fylla den med nyheter varje gång.

Sony hävdar att det varit en lyckad strtegi för att bygga marknadsandelar och alltid ha det senaste på hyllan, men förmodligen också dyr. För varje ny generation måste gamla mobiler prissänkas så att de inte blir osäljbara. Det är därför frågan "vad är nytt" blir så dominerande när vi tittar på Xperia Z3+, för när den börjar säljas kommer den att kosta 7000 kronor jämfört med föregångaren Xperia Z3 som nu kostar 5000 kr.

Å andra sidan, de flesta svenskar köper sina mobiltelefoner på avbetalning från operatören, och då tänker man nog att de 50 kronor extra per månad som Z3+ kostar i det här fallet inte är mycket att bråka om. Sony har dessutom sockrat priset genom att skicka med actionkameran Action Cam Mini på köpet. Är du ändå ute efter en actionkamera har du en bra deal här.

Vid första anblicken ser Xperia Z3+ ut rätt precis som Xperia Z3, det vill säga fram- och baksida i glas omgiven av en rundad metallram och gummerade hörn. Den är dock något tunnare och har mer glansig finish. Man lanserar även en ny färg som bäst kan beskrivas som silvrigt blågrön. Den är distinkt och intressant, men jag tycker fortfarande den bronsfärgade Z3, som här återkommer i en något ljusare färgton, är ännu snyggare.

Den främsta skillnaden till det yttre är att luckan för laddningskontakten och magnetladdaren bägge ersatts av ett oskyddat, vattentätt usb-uttag. Det gör dels telefonen lite renare till utseendet, många störde sig på magnetladdarkontakten, dels lite mer hållbar, då det inte var ovanligt att luckan till laddningskontakten nöttes ut vid daglig användning. Nu finns det bara en lucka, för sim-kort och minneskort, och de behöver du förmodligen inte komma åt så ofta. Det känns som en reell designförbättring.

Slår man på mobilen känns allt väldigt välbekant. Förutom Sonys uppdatering till Android 5.0 Lollipop har man inte gjort några större lyft av sitt Androidgränssnitt på flera år. Det som är positivt är att man lägger sig väldigt nära standard-Android, vilket de flesta andra tillverkare inte gör. Men den som letar orsaker att ge efter för sitt köpsug och uppgradera från sin äldre Xperiamobil hittar dem inte i programvaran.

Skärmen i Xperia Z3+ ska ha högre kontrast och ljusstyrka i föregångaren, något vi tänker titta närmare på i det fullständiga testet. Kameran är ungefär densamma, men automatiken ska ha förbättrats för att ge bättre bildresultat. Vi noterar att den känner av om du tar närbilder, motljusbilder med mera och anpassar sig väl till det. Spontant känns det så här långt som kameran har ungefär samma skärpa som Xperia Z3, men bättre färgåtergivning. Xperia Z3 brukade ha den bästa kameran i en mobil, men Samsung och LG har tagit ett stort kliv framåt här, som Sony nog inte matchar med Z3+, men det är av allt att dömma fortfarande en riktigt bra mobilkamera.

Chipsetetet är Snapdragon 810, som levererar något högre prestanda än Snapdragon 801 som satt i Xperia Z3. Priset verkar vara högre temperatur. Telefonen behöver inte göra mycket för att bli märkbart varm. Men det är aldrig så att det blir obehagligt. Den verkliga vinsten är att processorn har 64-bitarsarkitektur, vilket systemet Android 5.0 kan utnyttja till att bli mer effektivt. Det är förmodligen en av orsakerna till att Sony fortsätter att lova två dagars batteritid trots att man skalat ner batteriet något.

Ett fullstänigt test av Xperia Z3+ kommer här på mobil.se när vi börjar närma oss säljstart. Är det något särskilt ni vill att vi ska titta närmare på? Skriv och kommentera!

Relaterade artiklar