https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intryck/f-rsta-intrycket-av-sony-xperia-z4-tablet
559223
Första intryck
Ny platta

Första intrycket av Sony Xperia Z4 Tablet

● BILDSPEL
Vi har börjat testa Sonys senaste vattentäta surfplatta.

Sony har en ganska lång historia med riktigt bra surfplattor bakom sig. Sedan de blev vattentäta som standard har de varit ett utmärkt komplement i betydligt fler miljöer än andra surfplattor och det är en tradition Sony fortsätter med även här.

Magnetladdaren är borttagen, men i gengäld sitter ingen luccka för USB-kontakten

Nytt för den här gången är att luckan för usb-kontakten tagits bort och  kontakten i sig gjorts vattentålig. IP-klassningen är densamma som tidigare, så både dusch och bad är inga direkta problem med plattan. Med en lucka mindre att slita på har även magnetkontakten för laddning plockats bort, eftersom du numera kan använda den riktiga kontakten. Helst hade vi ju sett trådlös laddning inbyggt, men det får vi tydligen vänta med.

SIM-kortshållaren har uppgraderats från tunn och ranglig plast till en betydligt stabilare plast/metallhistoria.
Med en vikt strax under 400 gram är det inget direkt problem att släpa med sig enheten och som tidigare finns det en variant med 4G-uppkoppling om du vill vara lite extra mobil. Precis som föregångaren Z3 Tablet Compact är 4G-versionen begåvad med möjligheten att ringa, så lägg till ett headset och plattan kan ersätta din mobil om du skulle önska. Det enda som kan vara en nackdel i det fallet är att kameran både saknar fotolampa och är rätt bantad jämfört med de vanliga mobilerna.

Tre småappar går att lägga ovanpå den app du jobbar i. Inte riktigt multitasking i flera fönster, men det är väl bättre än inget.

När det kommer till skärmen hävdar Sony att de kör branschens allra ljusstarkaste 2k-skärm. Än så länge har vi inte haft möjlighet att titta på det hela i lite starkare solljus, men vid normal användning kan vi inte direkt hitta något att klaga på. Däremot känns det som att med 2560 x 1600 pixel i upplösning på tio tum finns det all plats i världen för att köra två appar samtidigt, men det har inte Sony stått till tjänst med tyvärr. Det finns ett antal “Små appar” som Sony kallar det, som miniräknare, liten webbläsare och liknande, som kan köras i ett överliggande fönster, men det blir inte riktigt samma sak som att köra två riktiga appar på skärmen i stil med det Samsung erbjuder på mer eller mindre alla sina lite dyrare plattor. Ska vi nämna något mer om skärmen känns faktiskt ramarna runt den lite väl breda i samtliga riktningar.

Just dubbla appar på skärmen hade för övrigt inte varit något problem alls här sett till prestandan. Sony har stoppat in Qualcomms toppmodell Snapdragon 810 under skalet tillsammans med tre gigabyte arbetsminne, så det finns rätt mycket kraft att ta av vilket också märks när vi utsätter plattan för prestandatest. 


Mjukvarumässigt finns det mer att titta närmare på inför ett mer regelrätt test, men vi noterar i alla fall att Microsofts hela svit med appar (Word, Powerpoint, Excel, One Note, Onedrive, Skype) finns med förinstallerade. Ingenstans nämns det däremot något om en gratis provperiod eller liknande, så om du inte redan är kund hos Microsoft är det mest runt en gigabyte bloatware du får avinstallera när plattan börjar användas (som tur är går de att avinstallera i alla fall). Samtidigt ska det nämnas att Sonys kliv upp till 32 gigabyte lagringsutrymme på plattan känns väldigt sunt, även om vi såklart alltid hade velat ha mer.

Ett summerande första intryck är att det känns som ett väldigt tryggt släpp av Sony. Det finns ett par förbättringar sedan sist, där lägre vikt och den nya strömkontakten gör att utsidan känns förbättrad. Samtidigt är det inte allt för stor skillnad på insidan mot hur höstens Z3 Tablet Compact såg ut eller ens fjolårets Z2 Tablet för den delen. Sony gör väldigt bra prylar överlag, men det finns en hel del som skulle kunna göras för att fräscha upp det hela.

Är det något du vill att vi tittar närmare på inför testet av Xperia Tablet Z4? Säg till i kommentarerna.