https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intryck/s-k-nns-huaweis-nya-surfplatta-mediapad-m5
564874
Första intryck
Mobile World Congress 2018

Så känns Huaweis nya surfplatta Mediapad M5

● BILDSPEL
Det är hög kvalitetskänsla och flera flexibla arbetssätt som kännetecknar Huawei Mediapad M5.

Just i montern hos Huawei på mässan finns en mindre modell av Mediapad M5 och en kraftfullare Mediapad M5 Pro med bättre prestanda, men det är Mediapad M5 som kommer till Sverige, så låt oss koncentrera oss på den.

Skärmen är först och främst ljusstark och bra och när jag tar plattan i min hand reagerar jag mest på kvalitetskänslan samt att den är så tunn. Lätt avrundade kanter gör att den är bra att hålla i och raden av högtalare, som en ljudlimpa i miniatyr utmed den längre kanten utlovar bra ljud. Det är dock inget jag med säkerhet kan avgöra i den stökiga ljudmiljön på mässan. Det räcker inte högtalaren för att överrösta.

Mest intressant är kanske hur surfplattan kan utökas för att ge dig möjlighet till kreativitet och produktivitet. Hit hör dels det speciella desktop-läget, där du med ett klick får ett mer pc-likt utseende istället för det vanliga Android. Det fungerar särskilt bra att använda tillsammans med tangentbordsfodralet som i Sverige släpps som separat tillbehör.

Du ansluter surfplatta och tangentbord med kontakter i botten på surfplattan vilket gör att du alltså inte behöver krångla med trådlös anslutning via bluetooth. I tangentbordet sitter även en pekplatta som du med fördel använder i desktopläget eftersom du då har muspekare och slipper sträcka dig fram och använda pekskärmen. Tangentbordsfodralet fungerar även som stöd för plattan när du arbetar med den och stödet på baksidan är steglöst. Det innebär att det känns trögt med hårt motstånd när du ska ställa in det och du kan därmed få det att sitta fast tillräckligt för att luta surfplattan i valfritt läge.

I montern hos Huawei visas även pennan M-Pen upp som är tryckkänslig vilket gör att du får tunnare streck när du trycker lätt och tjockare när du tar i mer. Det är dock oklart om den lanseras i Sverige tillsammans med Mediapad M5.