Första intrycket av Armanimobilen

Det ska vara pekskärm nu och i den klassen är Samsung inte ensamt. Ändå skiljer sig Armani-telefonen en del från konkurrensen när det gäller format och inmatningen.

Publicerad Uppdaterad

I egenskap av utpräglad modemobil är inledningssekvensen given. När man startar telefonen syns en animation med Armanis namn och varumärke och sedan kommer startskärmen fram. Den består dels av en ikon i mitten som tar fram den fullständiga menyn, men även av fyra genvägar som tar dig direkt till någon funktion.

Att få en bra känsla när man använder en pekskärmsmobil kan vara svårt eftersom man inte har samma återkoppling som när man trycker på vanliga knappar. Det har Samsung löst genom att man (precis som i Neonode) får en lätt vibration i telefonen, för att bekräfta att det man tryckt verkligen registrerats. Sifferknappar kan man få upp direkt på skärmen när man vill trycka in ett nummer och på samma sätt skriver man in text för att skriva sms. Man använder alltså sifferknapparna och trycker flera gånger, precis som på vilken annan telefon som helst. När jag provar är telefonen seg, så bokstäverna kommer inte upp i samma takt som jag trycker, men har man bara lite tålamod så dyker de upp på skärmen. Alla tryck jag gör registreras alltså som de ska.

Till formatet passar den bra i handen och är märkbart mindre än LG:s motsvarande Prada-mobil. Kameran i Armanimobilen är på tre megapixel och är utrustad med autofokus. Till höger på skärmen visas genvägar till inställningar man kan göra och till vänster små ikoner som visar aktuella inställningar. Man trycker av och tar själva bilden genom att trycka direkt på skärmen. Det kan vara en nackdel eftersom det lätt gör att hela telefonen rör sig och att bilden därför blir suddig.

Menyerna är inte lika pekanpassade som LG:s Pradamobil och frågan är väl kanske vilken inblandning modeföretagen alls har. Samsung och Armani säger att de samarbetar och ska göra det framöver, men modejournalister på plats säger att den här typen av samarbeten ibland helt enkelt innebär att Samsung i det här fallet betalar för att använda Armanis varumärke.

I den telefon jag får möjlighet att testa har skärmen inte den bästa träffsäkerheten. Man kan scrolla genom att dra fingret över skärmen, men allt som ofta resulterar det istället i ofrivilliga menyval. Ibland träffar man även fel. Trots att jag trycker på ett specifikt menyval blir det valet ett par rader under som aktiveras. Det här kan dock ha att göra med att det är ett tidigt exemplar av telefonen som finns här för test.