Lanserad nu: Kronaby

Första titten på ny svensk smartklocka

Appen styr de smarta funktionerna i klockan.

Ikväll lanserar Malmöbaserade Kronaby en smart generation klockor. De fungerar med både Ios och Android och ska ha en batteritid på två år.

Publicerad Uppdaterad

De fyra smartklockor i 24 olika varianter som Kronaby lanserar ikväll under ett event i Malmö använder inte något av de mer etablerade systemen för smartklockor som Android Wear eller Tizen och till klockorna finns inga appar. Det innebär dock inte att det saknas smarta funktioner. Utgångspunkten utsseendemässigt är mer traditionella armbandsur än dagens smartklockor. Klockorna är analoga med två eller fyra visare och på höger sida finns tre knappar. Genom mobilappen som finns kan användaren styra funktionen för de här tre knapparna och klockan kan även med hjälp av vibrationer meddela dig om viktiga händelser från den mobil som är ansluten. 

– Vår filosofi handlar om att låta användaren uppleva mer. Att vara frånkopplad men ändå uppkopplad, säger Sarandis Kalogeropulos som är en av fyra grundare till Kronaby.

Apex-modellen här ska vara den mest sportiga av modellerna.

Analoga smartklockor
Klockorna är alltså i grunden analoga klockor och mängden extra information som kan visas på skärmen är därför starkt begränsad i jämförelse med dagens smarta klockor som har appar. Information om vad som sker i din mobil förmedlas istället via vibrationer och generellt så har tanken varit att klockan ska förenkla för användaren och tillföra funktioner istället för att upplevas som påträngande. Bland funktionerna finns därför det Kronaby kallar för Filtered Notifications så att man bara ska bli meddelad via klockan om det verkligen är något viktigt som händer. Det kan vara till exempel att ens partner ringer eller barnens förskola. Bland övriga funktioner märks automatisk tidszon som visar lokal tid var du än befinner dig, påminnelser om att röra på dig och möjlighet att visa tiden i en annan tidzon utöver den där du befinner dig.

Kronaby Carat är som namnet antyder den mest exklusiva av Kronabys klockor.

Knapparna på sidan av klockan kan användas bland annat för att fjärrstyra mobilens kamera, hitta din telefon, styra musikuppselning i mobilen, spara den plats du befinner dig på till appen för att kunna hitta tillbaka senare, samt möjligheten att skicka din position till en vän för att känna dig säkrare när du går på promenad ensam.

Utvalda vibrationer – inte störa
De vibrationer som klockan kan ge dig har tre olika vibrationsmönster och du ställer in precis vilka aviseringar du vill ha till klockan med hjälp av appen som finns för Ios och Android.

Kronaby Nord har ren, avskalad design.

Klockorna lanseras i fyra olika versioner som tillsammans kommer i 24 olika varianter. Några varianter av den klocka som heter Sekel och alla varianter av modellen Apex har kompletterande visare utöver den vanliga urtavlan och de kan visa antingen tiden i en annan tidszon eller antal steg under dagen.

Kronaby Sekel är en av de fyra modellerna som lanseras och den sägs hylla traditionellt urmakeri.

Fyra modeller
Apex ska vara den mest sportiga av modellerna medan Sekel är mer traditionell, Nord beskrivs som mest avskalad, ren i sin design och Carat är modellen som ska vara mest trendig. Priserna variera från 3500 kronor upp till 6000 kronor beroende på modell och variant, men alla klockor har samma uppsättning funktioner.

Klockorna finns att förbeställa från bolagets egen webbplats och ska finnas tillgängliga även i butiker från och med april.

Appen styr de smarta funktionerna i klockan.

Boettstorlek: 43 mm, 38 mm
Glas: Repskyddat safirglas.
Vattentäthet: 10 bar – 100 m.

Armband: 22 mm, 18 mm 316L rostfritt stål, solida länkar/mesh eller vegetabiliskt garvat italienskt läder med spänne i rostfritt stål.
I klockan: Bluetooth 4.1 Low Energy (BLE), vibrationsmotor, accelerometer.
Batteritid: upp till 2 år (beroende på användning), Knappcellsbatteri CR3032
Mobilapplikation: Klockorna kompatibla med Android 5.0 och Ios 9 (samt senare).
Pris klocka: Från 3500 kr