Android 13, och fler därtill

Fairphone 3 kan få nya Android fram till 2026

Fairphone valde att hoppa över Android 12 och gå direkt på Android 13, men de planerar uppgraderingar i många år framöver.

Publicerad Uppdaterad

Fairphone lanserade sin modell Fairphone 3 år 2019. Då konstaterade man att avsikten var att släppa OS-uppgraderingar till nya Android-versioner i fem år, det vill säga till och med år 2024. Nu har man börjat rulla ut uppgraderingen till Android 13 för Fairphone 3 och Fairphone 3+, och hoppar därmed över att uppgradera till Android 12. En av anledningarna till att uppgraderingen till Android 13 kommer så pass sent beror enligt Fairphone själva på att processorn som används i Fairphone 3, Qualcomm Snapdragon 632, enbart hade officiell support upp till Android 11, så för att fortsätta stödja Fairphone 3 har Fairphone tvingats göra samtliga uppgraderingar även utanför själva operativsystemet på egen hand.

Nya operativsystem i sju år

Samtidigt går Fairphone ut med att man siktar på att ge support för nya operativsystem i ytterligare två år utöver de ursprungliga fem. Om man lyckas uppfylla avsikten att lämna uppgraderingar i sju år skulle det betyda att man släpper den sista OS-uppgraderingen för Fairphone 2 någon gång under 2026. Vilken version av Android det innebär är däremot inte helt säkert, dels eftersom Fairphone inte nödvändigtvis släpper uppgraderingar varje år och dels att man inte nödvändigtvis tillhör de snabbaste med att uppgradera. Den skarpa versionen av Android 13 släpptes ju som bekant för elva månader sedan, närmare bestämt 15 augusti 2022.