Lättlagat

Fairphone 4 prisas för hur enkel den är att reparera själv

Att laga en mobiltelefon är oftast något du inte kan göra själv och dessutom kan det vara svårt att få tag i delar om telefonen har nåt år på nacken. Det är inte fallet med Fairphone 4.

Publicerad Uppdaterad

I en värld där allt fler söker (och än fler skulle behöva söka efter) miljövänligare alternativ är mobilbranschen inte direkt någon föregångsfigur. Många tillverkare höjer rösten när lagförslag kommer om att de måste tillhandahålla säkerhetsuppdateringar, uppdateringar av operativsystem och erbjuda reservdelar till sina telefoner i ett visst antal år. Senast ett förslag om detta lades på bordet handlade det om att man ville ha en lag där reservdelar och säkerhetsuppdateringar skulle erbjudas i minst fem år, Tyskland ville dock gå längre och kräva detta i sju år. En organisation bestående av de största tillverkarna tyckte att det här var barockt och ville erbjuda säkerhetsuppdateringar i max tre år och reservdelar (endast vissa delar då) i maximalt två år. En tillverkare som däremot går i bräschen för långlivade telefoner som ett sätt att minska miljöpåverkan av vår elektronik är Fairphone. Deras strävan har tidigare gjort att deras telefoner hamnat på efterkälken när det gäller prestanda. Deras senaste modell, som kom i höstas, Fairphone 4 har dock tagit kliv framåt. I Mobils test fick den bättre betyg än deras tidigare modeller. 

Nu har den även fått högsta betyg av I Fix It, som bedömer lagningsbarheten. Detta på grund av Fairphone 4:s modulära uppbyggnad. Det är lätt att själv byta till exempel batteri, kameraenhet, skärm och så vidare. Det finns instruktioner för hur man ska gå tillväga och Fairhpone tillhandahåller reservdelar (minst till 2027 enligt dem själva). Fairphone har även garanterat att de kommer att hålla telefonen uppdaterade till och med Android 15. För inte så länge sedan fick en sex år gammal Fairphone Android 10, så än så länge verkar de hålla vad de lovar. Fairphone har även lämnat utrymme för förbättringar i sin telefon. Kameramodulen har till exempel utrymme för tre kameror, men i dagsläget finns bara två vilket öppnar för att en ny kameramodul med ytterligare en kamera kan sättas dit när det finns att tillgå.

Förhoppningsvis kan kanske flera tillverkare börja resonera som Fairphone och försöka hålla en längre livslängd på sina produkter. Möjligen pressade av kommande lagförslag öppnade Apple nyligen för att du själv ska kunna laga din Iphone hemma med originaldelar. Den möjligheten lanserades då i USA, men ska komma även till fler länder.

Källa