1
1
https://www.mobil.se/nyheter/fairphone-lanserar-fairphone-3-plus-och-nya-kameramoduler
569116
Nyheter
falskt
Köp ny eller uppgradera din gamla

Fairphone lanserar Fairphone 3 Plus och nya kameramoduler

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/fairphone_3_product2_2_1.jpg?itok=DIULygK7', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/fairphone_3_product2_2_1.jpg?itok=qcpDyhe_', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/fairphone_3_product2_2_1.jpg', w: 2000, h: 1498, title: ' ' },]
Fairphone har lanserat en uppdaterad version av Fairphone 3, men har du redan mobilen kan du köpa ett uppgraderingspaket med nya kameror.

Fairphone lanserade Fairphone 3 förra året, och företaget, som arbetar med rättvisa arbetsförhållanden och miljövänlig produktion, vänder sig mot att branschen presenterar nya mobilmodeller varje år för att driva en utbyteshysteri. Att lansera en ny mobil i år vore inte likt dem, men man har lyckats hitta ett sätt att göra bäggedera.

I grunden samma

Fairphone 3 Plus är i grunden samma mobil som förra årets modell, men med uppgraderad huvudkamera, selfiekamera och högtalare. Eftersom mobilen redan från början är byggd i utbytbara moduler så kan åtminstone kamerorna köpas separat och installeras i den äldre Fairphone 3.

Huvudkameran har nu en 48-megapixelsensor, vilket brukar garantera viss kvalitet på bildresultatet, mot 12 megapixel tidigare. Selfiekameran har gått från 8 till 16 megapixel. Vad gäller högtalaren ska den ge både bättre uppspelnings- och samtalsljud. Den nya högtalaren är dock inte kompatibel med Fairphone 3.

Även mjukvaran uppdateras, till Android 10, och befintliga Fairphone 3 kommer att få systemuppdateringen i mitten av september. Fairphone kan inte ge några garantier för hur länge telefonen kommer att få support, eftersom det delvis är beroende av andra mobilaktörer, om till exempel chipsetet slutar tillverkas slutar drivrutinerna att uppdateras. Ambitionen är i alla fall att bistå med reservdelar och mjukvarusupport i minst fem år, något man lyckades uppnå med Fairphone 2 trots att man omedelbart fick problem med att chipsetet inte stöddes av nyare Androidversioner.

Eftersom det är samma telefon i grund som tidigare är minnet fortfarande på 4 GB arbetsminne och 64 GB lagring, uppgraderingsbart via minneskortplatsen. Den största svagheten är chipsetet Snapdragon 632, som redan vid lansering kändes lite klent.

Fairphone framhåller att man också lyckats öka andelen återvunnen plast i konstruktionen, och den ligger nu på 40 procent.

Mer rättvisa villkor

Priset på Fairphone 3 Plus ligger på 469 euro, drygt 4700 kronor, och förutom själva telefonen går en del av pengar till en bonus för mer rättvis lön till fabriksarbetarna som tillverkar mobilen. Förra året fick de 800 euro i bonus vilket motsvarar tre månadslöner.

För den som vill uppgradera sin befintliga Fairphone 3 kostar ny huvudkamera 60 euro, och du kan enkelt montera den själv. Den nya selfiekameran kostar 30 euro.

För den som inte bryr sig om kameran särskilt mycket kommer Fairphone fortsätta att sälja Fairphone 3, till det sänkta priset 420 euro.