https://www.mobil.se/fairphone-3
567917
Produkttester
Bättre för miljö och människor?

Test: Fairphone 3 – En fairtrade-mobil att köpa för deras skull

● BILDSPEL
Den tydligaste anledningen att välja Fairphone och dess högre pris är att de arbetar för att förbättra arbetsvillkor och minimera miljöpåverkan.

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
68%

Omtanke om arbetsförhållanden och miljö
Ren mjukvara
Byt batteriet själv

Långsam

Det är inte bara Fairphone som har miljöfokus idag. Även de stora tillverkarna använder allt mindre plast i förpackningarna, använder allt högre grad av återvunnet material och så vidare men med det sagt så liknar ändå Fairphone 3 egentligen inget annat du ser idag. Grundtanken med Fairphone är lätt att skriva under på och handlar helt enkelt om att garantera de som arbetar för att ta fram telefonen i alla led bättre arbetsvillkor och att generellt minimera produktens miljöpåverkan. Dessutom är en del av idén att Fairphone ska vara enklare än andra telefoner att reparera. Det ser vi direkt och tydligast genom att batteriet är ett sådant du själv kan ta ut och byta själv. Dessutom följer det med en liten skruvmejsel i paketet och telefonen i sig är moduluppbyggd så att du själv kan köpa och byta ut till exempel skärmen, bottenmodulen med usb-c-kontakt eller högtalaren. Allt för att låta dig förlänga telefonens livslängd och slippa byta ut den i förtid eller drabbas av höga reparationskostnader.

Tydliga svagheter

Det är självklart, när man tittar på telefonen, att du kan få en mer funktionsfylld telefon med bättre egenskaper på de flesta punkter för ett billigare pris, men det är helt enkelt inte det du betalar för när det gäller Fairphone. Det högre priset förklaras av Fairphones fokus på miljö och att förbättra arbetssituationen för de som arbetar med tillverkningen. Fairphone är mer öppna med vilka underleverantörer de har och hur de arbetar med just de här sakerna, men eftersom de stora mobiltillverkarna inte är särskilt öppna med detaljinformation är det svårt att jämföra. Vad man kan se är att en hel del av Fairphones leverantörer är gemensamma med även de stora etablerade tillverkarna. Det handlar till exempel om systemchipp från Qualcomm och om andra etablerade och välkända leverantörer som Corning, Texas Instruments och Samsung.

Plastbaksida

Telefonen i sig är lätt, mycket tack vare plast istället för glasbaksida, och känns ovanligt ergonomisk att hålla i. Det följer med en gummiram som du kan ta av men som ytterligare förstärker den känslan. Plasten gör ju även att telefonen blir mer hållbar om du skulle råka tappa den i marken, ett nog så viktigt faktum för den som vill låta telefonen få längre livslängd än normalt. Det är inte konstigt att det dröjt tre och ett halvt år sedan Fairphone släppte sin förra mobil, för tanken är ju att de inte ska öka på köphetsen utan tvärtom dämpa den. Varken laddare eller headset följer med i kartongen, för att spara på miljön. 

NFC och flera nyheter

I Fairphone 3 som vi testar här finns uppdaterad prestanda, skärm, kamera, design och nya funktioner. Nytt sedan sist är till exempel fingeravtrycksläsare och NFC. Den tydligaste kompromissen du får göra gäller prestandan för det visar sig direkt när man börjar använda telefonen att den inte är vidare snabb. Att öppna en app eller välja en undermeny i inställningarna får man räkna med att det tar en extra stund jämfört med vanliga mobiler. Du märker det på såväl kamera, som webbläsare eller att öppna vilken app som helst helt enkelt att det tar någon extra sekund att ladda. Att använda telefonen för mer krävande spel är inte att tänka på. 

Garanterad funktionalitet

Samtidigt som Android som operativsystem garanterar Fairphone och alla andra mobiler en grundläggande funktionalitet med hög kvalitet så är det här den mest avskalade Android-version jag sett. På gott och ont kan man kanske säga. Jag uppskattar särskilt appar som Google Foto, möjligheten att använda Chromecast, Gmail, chattprogram och allt annat som Google gjort Android kända för. Allt sånt fungerar som vanligt och utan problem även på telefoner med den här prestandan. Eftersom telefonen även har NFC kan du till exempel lägga till Googles betaltjänst Pay och använda Fairphone 3 för att betala i butik om du vill, istället för vanligt  betalkort. Att ladda ner bank-id och logga in på din internetbank eller använda Swish är ju inte heller några problem. Fingeravtryckssensorn hittar du på telefonens baksida, dock lite för högt upp för att nå bekvämt.

Avskalad Android

Någon egen app har Fairphone inte lagt med och inte heller några egentliga anpassningar. I den här avskalade Androidversionen som för övrigt baseras på Android 9 så hittar jag Googles funktion för digitalt välbefinnande, alltså att mäta skärmtid och jag uppskattar även batterisparfunktionen.

Under testets gång får jag en systemuppdatering till telefonen och faktum är att Fairphone har skött mjukvaruuppdateringar bättre än man kanske kunde förvänta sig. Säkerhetsuppdateringar släpper man fortfarande till Fairphone 2 och sedan lanseringen har den gått från Android 5 till Android 7 - klart respektabelt hanterat alltså. Mjukvaruuppdateringar är ju en nyckelfaktor för en telefon som ska ha längre livslängd.

Inte stabil

Mjukvaran i Fairphone 3 är inte helt stabil och när jag till exempel använder kameraappen händer det flera gånger att den låser sig. I Fairphone 3 finns en ensam kamera på baksidan och en selfiekamera på framsidan, inte dubbel- eller trippelkamera som hos konkurrenterna alltså. Selfiekameran på framsidan har heller inte ansiktsigenkänning och skärmen som ger acceptabel kvalitet utan att imponera har breda kanter både över och under på ett sätt som inga andra telefoner har idag. Det har vi dock inga direkta klagomål på. Samma gäller egentligen kameran. Den ger klart acceptabla bilder i dagsljus, den klarar vitbalans inomhus bra även i olika typer av belysning och kameraappen har det mesta man förväntar sig. Här finns ett porträttläge med effekt för oskarp bakgrund som dock inte är så exakt, men även slow-motion, panorama, timelapse och proffsläge där du kan göra manuella inställningar och spara bilder i raw-format. Det är framförallt i sämre ljus som man märker kamerans verkliga svagheter då även autofokusen kan få problem.

Det är ovanligt enkelt att summera den här telefonens styrkor och svagheter, men kanske svårare att värdera dem. För 5000 kronor får du en långsam men tålig mobil som du själv kan byta skärm och batteri på när det behövs. Och så givetvis den självklara fördelen då att den är tillverkad med största omtanke om miljö och människa även om det är svårt att sätta en prislapp på. 

Batteritest

Batteriets videotid: 6 tim 20 min

Å andra sidan

Elias Nordling: Fairphone 2 hade bekymret att många av komponenterna i den var gamla redan vid säljstart, ett problem för en telefon som säljs med argumentet att du inte ska behöva byta mobil på länge. Fairphone 3 känns lite mer balanserad där, men batteritiden kan nog uppfattas som lite kort med dagens standard.

Frågor och svar

Vad kan jag laga själv?
Telefonen är gjord i moduler så du ska kunna byta framförallt skärm och batteri, men även kameramodul eller bottenmodulen med usb-c-kontakt vilka alla finns i Fairphones webbutik. Tidigare har dock många delar tagit slut på lager så det finns ingen garanti att delarna finns när du kan komma att behöva dem i framtiden.

Hur sköter sig Fairphone med uppdateringar av Android?
Ser vi till föregångarna har de faktiskt ett bra track record. Fairphone 2 levererades med Android 5.1 och har nu fått Android 7.1 och senaste säkerhetsuppdateringen kom i augusti 2019.

Inget headset med?
Nej, här finns varken medföljande headset eller laddare. Det får du skaffa själv eller använda ett du redan har från en annan mobil. 3,5 millimeters hörlursuttag finns och laddaren ska vara av usb-c-typ.

Ett alternativ:

Miljövänligt

Att Fairphones arbete verkligen betyder något visade sig i Greenpeaces senaste ranking av smartphonetillverkare, år 2017. Där kom Fairphone först och Apple tvåa. Senaste Iphone-modellerna är dessutom, för första gången tillverkade av återvunnet aluminium.

Testbild

Kameran på baksidan består av en ensam lins. Den klarar bilder i dagsljus och inomhus bra så länge det är bra belysning, i mörker blir det snabbt sämre. Färgåtergivningen generellt kunde vara bättre, nu blir den lätt lite urvattnad, blek.

Omtanke om arbetsförhållanden och miljö
Ren mjukvara
Byt batteriet själv

Långsam