En ljusglimt på en för tillfället mycket trög marknad

Färska siffror: Huawei större än Apple i Västeuropa under andra kvartalet

Det råder inget tvivel om att Huawei kommer mycket starkt i Europa. Och färska siffror från IDC visar att den kinesiska jätten mycket riktigt vunnit mycket mark på sistone.

Publicerad Uppdaterad

Samsung är fortfarande herre på täppan när det handlar om marknadsandelar i Västeuropa. Enligt IDC:s siffror för årets andra kvartal så hade man en marknadsandel på hela 32,4 procent. Det innebär förvisso en minskning över året med fyra procentenheter, men det handlar fortfarande ändå om en rätt betryggande ledning framför de andra tillverkarna. Men på andraplatsen hittar vi för en gångs skulle inte Apple, utan kinesiska Huawei som ökat dramatiskt över året. Från en marknadsandel på 13,5 procent 2017 till att landa på imponerande 24,8 procent i år. Därmed slår man alltså självaste Apple, som hade en marknadsandel på 22,5 procent under perioden. 

Lär förändras

Även Xiaomi går starkt framåt och lyfter från en försumbar marknadsandel på 0,1 procent under motsvarande period 2017 till att nu ligga på 3,8 procent. Xiaomi och Huawei får därmed ses som två mycket intressanta ljusglimtar på en västeuropeisk marknad som i övrigt tycks ha bromsat in och för närvarande går oerhört trögt. Hur länge Huawei kan hålla andraplatsen återstår att se, men sannolikt så lär Apple plocka in försprånget när man i höst släpper nya Iphone-modeller. Åtminstone temporärt. Huawei har ju haft framgångar med lanseringen av sin P20-familj av telefoner medan Apple inte lanserat några nya telefoner sedan hösten 2017, men nu står inför en trolig lansering av nya Iphonemodeller i mitten av september.

Källa