Annons

Motion Eye

Film: Så bra är Sonys nya kameramobil

Kameran som kan spela in super slow motion sitter i både Xperia XZs och i Sony Xperia XZ Premium. Vi har testat den.

Publicerad Uppdaterad

Kameran Sony lanserat heter alltså Motion Eye och har flera spännande funktioner. Den sitter i de nya telefonerna Xperia XZs och i kommande Sony Xperia XZ Premium. 

Sonys tidigare mobilkameror har inte alls varit dåliga men med Motion Eye tar man ytterligare ett steg. Paradnumret här är möjligheten att spela in slow motion i 960 bilder per sekund, alltså fyra gånger snabbare än vad till exempel Iphone 7 kan registrera.

Inbyggt buffertminne i sensorn

För att kameran i mobiltelefonen ska kunna spela in film med hela 960 bilder per sekund finns ett inbyggt buffertminne direkt i själva kamerasensorn. Begränsningen för inspelningar i den här hastigheten är 0,2 sekunder. Vi har testat kameran under ett par dagar och kan utvärdera funktionen. Filmen nedan visar ett par exempel.

Det finns ett par begärnsningar med funktionen som känns som särskilt påtagliga. För det första är alltså inspelningen i 960 bilder per sekund begärnsad till 0,2 sekunder. De 0,2 sekunderna blir när man spelar upp det långsamt sex sekunder slow motion-film. Det gör att du måste pricka in exakt rätt ögonblick för att filmen ska bli bra. Sedan är kameran i slowmotion-läget begräsnad till 720p i upplösning och kräver betydligt mera ljus för att filmen ska bli bra, än vad kameran kräver i normalt inspelningsläge. Inomhus blir därför filmerna lätt gryniga och mörka, medan det blir bättre utomhus i dagsljus. Lampor inomhus blir man också mycket medveten om eftersom de ofta innebär att det blir ett flimmrande ljus i filmerna som vi spelar in i slow motion.

Det finns tre olika lägen i slow motion-kameran. Antingen kan du spela in kontinuerligt med 120 bilder per sekund. 960-bilders-läget finns i två versioner. Antingen en där du spelar in 0,2 sekunder i ett ögonblick, eller ett där du spelar in vanligt, 30 bilder per sekund, och väljer ögonblicken under inspelningen, precis när de sker. I exempelfilmen ovan har vi främst använt det senare läget. Utöver slow motion erbjuder Motion Eye-kameran som kommer i Sony Xperia XZs och Sony Xperia XZ Premium även en funktion som låter kameran ta bilder innan du tryckt av. Ska du fånga ett flyktigt ögonblick känner kameran av det och tar bilder även innan du hunnit trycka ner avtryckaren. Det syns med en liten ikon i fotoalbumet och visar de fyra bilder som tagits så du kan välja den bästa.

Titta på filmen och berätta gärna om slow motion-kameran med 960-bilder per sekund är tillräckligt för att du ska byta mobil.