Mer digitalt

Fler mäter sin träning med klockor och appar under pandemin

En undersökning visar att fler använder sig av träningsappar eller smarta klockor för att mäta sin träning under pandemin. Men också att fler av oss tränar med hjälp av digitala lösningar som onlineträning.

Publicerad Uppdaterad

Hur har coronapandemin påverkat hur svenskar tränar och vilka hjälpmedel de använder sig av? Ja, det kan vi delvis få reda på genom att titta på den nya undersökningen som Garmin gjort tillsammans med Kantar Sifo. Undersökningen är baserad på dels Kantar Sifos frågor till 1000 intervjuade personer men även träningsdata från Garmins träningsklockor. 

Bland annat kan man se att tio procent mäter sin träning med hjälp av smarta klockor eller en app i större utsträckning än tidigare, medan 28 procent gör det i samma utsträckning som tidigare. 

Undersökningen visar också att en av de mest ökande träningsformerna är power walks. 41 procent av de som tränar regelbundet säger sig ta fler powerwalks under pandemin jämfört med innan. Inte en orimlig siffra med tanke på att det är enkelt och för många som arbetar hemma eller på andra sätt har minskat sitt rörelseutrymme till vardags så är det en enkel lösning att bara gå ut och gå. 

19 procent svarar också att de tränar mer med hjälp av digitala träningslösningar jämfört med tidigare. Ökningen verkar vara störst bland kvinnor (30 procent) och i åldersgruppen 18-29 år. Med digitalaträningslösningar menas onlineträning eller med träningsvideos. 

Andra slutsatser är också att vi tränar mer utomhus och mer med familj och partner nu jämfört med innan pandemin. Men också att yoga och avslappning har vunnit fler utövare, något som kanske inte heller är så märkligt med tanke på att många upplever mer stress och oro.