https://www.mobil.se/nyheter/flera-appar-spionerar-p-anv-ndarnas-tv-vanor
564558
Nyheter
Används för riktad annonsering

”Flera appar spionerar på användarnas tv-vanor”

Över 250 appar i Googles Playbutik använder mjukvara som kartlägger användarnas tv-vanor. Apparna ber förvisso om tillstånd om att använda mikrofonen, men har ingen koppling till tv-tittande.

Det är New York Times som nu har avslöjat att mängder av appar i Googles Playbutik – och även ett fåtal appar i Appples App Store – använder mjukvara från utvecklaren Alphonso, som kartlägger användarens tv-vanor i bakgrunden. Det är inte olagligt på något sätt, eftersom apparna ber om tillstånd om att få använda mikrofonen på användarnas enheter för att fånga upp ljud. Men däremot så har apparna ingen som helst koppling till tv-tittande, vilket självfallet gör det tämligen oväntat att de skulle fånga upp tv-ljud som skvallrar om vad användaren tittar på, information som därefter kan säljas till annonsörer som vill skicka riktad marknadsföring till konsumenter. 

Många är spelappar

Av de 250 apparna är många rena spelappar och vissa riktar sig till barn. Alphonsom hävdar dock att man inte godkänner att deras mjukvara används i appar som riktar sig till barn, men med tanke på att deras mjukvara ändå hittats i just barnspel så verkar den saken inte efterlevas. Mjukvaran används inte för att lyssna på användarnas konversationer, utan är helt inriktad på att fånga upp tv-ljud. Insamlingen av ljud pågår även när apparna är avstängda.