Snart i en ny Iphone

Försenat iOS 7 sägs bli snyggare

Apple brukar presentera en ny version av operativsystemet iOS under utvecklarkonferensen WWDC varje år. Nya iOS 7 sägs få nytt utseende men vara försenat.

Publicerad Uppdaterad

Enligt obekräftade uppgifter så ligger Apple efter tidsplanen och har tvingats ta utvecklare som arbetar med Mac OS X som nu istället får arbeta med iOS för att få systemet klart i tid. Ryktena säger vidare att det nya systemet ska få en relativt grundlig ansiktslyftning. Numera är det inte gamle iOS-chefen Scott Forstall som är ansvarig för iOS längre utan designchefen Jonathan Ive som ansvarar för det grafiska medan Craig Federighi ansvarar för det tekniska.

Enligt uppgift så kommer iOS 7 att skilja sig utseendemässigt genom att vara mer avskalat och de utvecklare som kör det nya systemet på sina telefoner sägs vara tvingade att använda ett polariseringsfilter på telefonen för att begränsa betraktningsvinkeln och därmed minska risken för att någon tjuvtittar på den nya designen.

När Apple nyligen uppdaterade sin podcast-app tog man bort den detaljerade bandspelaren som i appen utgjorde gränssnittet och det kan vara i den riktningen som även resten av operativsystemet går. Istället för att visa avbildande grafiska element som liknar produkter i vardagen, som riktiga avrivna kalenderblad i kalender-appen till exempel, sägs alltså systemet bli mer avskalat i sin formgivning.

Samtidigt sägs att produktionen av den IPhonemodell som ska ersätta Iphone 5 är igång och det tyder på en lansering redan i sommar, tidigare på året än de senaste åren då Apple släppt en ny Iphone först senare på året. Samtidigt fortsätter ryktena om att Apple ska släppa en billigare modell av Iphone och då talas det om att göra en modell i plast istället för glas och aluminium som i dagens IPhone 5, allt då för att kunna pressa priset och utöka spridningen av IPhone i världen för att få större marknadsandelar.