Windows 10 på Snapdragon 835

Första datorerna med Snapdragonchipset presenterade

Microsofts löfte att föra över fullständiga Windows 10 till mobilplattformen har nu blivit verklighet.

Publicerad Uppdaterad

Redan för ett år sedan meddelade Microsoft att man hade för avsikt att tillsammans med Qualcomm och PC-tillverkare göra Windowsdatorer som körde Windows 10 på Qualcomms chipset Snapdragon 835. Nu, lagom till att Snapdragon 835 inte längre är det snabbaste mobilchipsetet, har HP och Asus visat upp de första datorerna.

Syftet med Windows på Qualcomms chipset i stället för Intels eller AMD:s är inte främst att kunna göra Windowsmobiler, även om det förmodligen är ett första nödvändigt steg för att kunna göra en Surface Phone som överbrygger gapet mellan mobil och dator. I stället är det framför allt två egenskaper man vill åt hos Qualcomms Snapdragon-chipset.

Dels handlar det om uppkoppling mot mobilnätet, där målet är att datorn ska ha lika bra nätanslutning som vi vant oss vid att mobilen har. Detta går givetvis att lösa med ett separat modem, men med Qualcomms färdiga paket blir det förmodligen betydligt billigare.

Det andra man får är längre batteritid. Asus Nova Go, som är en traditionell laptop med 13,3-tumsskärm, påstås ha 22 timmars skärmtid och 30 dagars standby. HP:s Envy X2 å sin sida är en 2 i 1 av Surface Pro-typ med 12-tumsskärm.

Det återstår förstås för oss att pröva i praktiken hur bra chipsetet klarar av att driva Windows 10. HP säger att deras dator kommer till våren nästa år. Asus ger ingen tidsram men kan i gengäld uppge ett pris på 600 - 800 dollar beroende på konfiguration, vilket borde ge ett svenskt pris på ungefär 6000 - 8000 kronor.

Källa