https://www.mobil.se/nyheter/nya-windows-10-ger-b-ttre-moln-och-mobilsynk
564161
Nyheter
Till datorer och surfplattor

Nya Windows 10 ger bättre moln- och mobilsynk

Windows 10 Mobile är numera ute ur bilden, men det betyder inte att den Fall Creator's Update som nu släppts till datorer inte innebär värdefulla nyheter för mobilanvändare.

Fall Creators Update är höstens stora uppdatering av Windows 10 och den finns ute nu. Den som inte orkar vänta på att Windows Update ska installera den åt dig automatiskt, och det kan dröja, kan du gå till Microsofts Windows 10-sajt och välja att uppdatera nu.

De som använder Windows 10 Mobile får en betydligt mer blygsam uppdatering som mest är buggfixar och uppdaterade drivrutiner. Microsoft har mer eller mindre officiellt gått ut med att man bara underhåller denna systemversion för befintliga företagskunder. Men systemet innehåller två andra större nyheter med bäring för mobilanvändare.

Filer när de behövs

Den första, nygamla, nyheten är att Onedrive nu börjat med files on demand, en funktion man faktiskt hade tidigare men som försvann när Windows 10 lanserades. Ett problem med molnlagring är att det lätt antingen blir väldigt bökigt att komma åt sina filer, eller så ligger de synkroniserade på datorn men tar då upp utrymme så att molnlagringen inte ger dig något extra utrymme att spara filer på. Files on demand betyder att du kan bläddra bland dina filer som om de låg på din hårddisk, inklusive att se miniatyrbilder av foton, men filerna i sin helhet laddas bara ner till din dator när du faktiskt öppnar dem. Behöver du tillgång till filerna offline kan du välja att vissa mappar eller filer alltid ska vara sparade lokalt och synkroniserade genom att högerklicka på dem.

Den här funktionen får inte alla upp efter att ha installerat Fall Creators Update. Då kan du behöva installera den senaste versionen av Onedrive manuellt. Den hittar du här.

Mobil kopplad till datorn

Den andra funktionen, och vi sätter den på andraplats för att den definitivt fortfarande hör hemma som framtidslöfte snarare än att vara en användbar funktion i dag, är att du kan koppla ihop din Iphone eller Androidmobil med datorn. Tanken är att du ska kunna påbörja en aktivitet på mobilen och avsluta den på datorn. Det kan man ju redan nu med Microsoft-appar som Word och Onenote, men tanken är att man även ska kunna få notifieringar från mobilen på datorn och svara på dem därifrån, avvisa samtal via datorn, klippa ut något på datorn och klistra in det i mobilen och så vidare.

Verkligheten är bökigare och mer begränsad. Vi har provat på Samsung Galaxy S8 och Apple Iphone 7. På Android måste man för att få det att fungera byta ut telefonens hemskärmsapp till Microsoft Launcher, vilket i sig förstås är en rätt drastisk åtgärd. När man väl har gjort det kan man i teorin från ens hemskärm välja att fortsätta på PC med någonting man hållit på med på mobilen. Det enda jag får att fungera är dock en nytagen bild. Då sparades bilden i en särskild mapp på Onedrive och på datorn öppnar webbläsaren Edge Onedrive på webben med bilden. Detta är ju egentligen bra mycket bökigare än att Onedrive-appen automatiskt synkar bilden du tog mot molnet.

Till Ios måste du installera den särskilda appen Continue on PC, som ska lägga till ett delningsalternativ för detta i telefonapparnas dela-menyer. Här fungerar dock inte bilddelning, och det egentligen enda jag lyckas föra över på detta sätt är en länk från Safari som jag kan kopiera till Edge på datorn.

Några synkade notifieringar ser jag inte röken av, vare sig med Ios eller Android. Microsoft hävdar att detta är en funktion som är under utveckling, och får man till ett samarbete med Google och Apple om standardiserade gränssnitt för notifieringar och utklipp kan det bli något bra av det, men i dagsläget kan vi inte ens rekommendera någon att prova funktionen.