https://www.mobil.se/nyheter/forsta-intryck/lg-g7-thinq-snart-i-sverige-har-ar-vara-forsta-intryck
565319
Första intryck
AI samt högre volym och ljusstyrka

LG G7 Thinq snart i Sverige – här är våra första intryck

Bättre ljusstyrka och högre ljud säger LG, vi har så klart provat det och telefonens andra främsta funktioner.

Ett par olika relativt unika funktioner gör att LG G7 sticker ut i mängden. Särskilt uppskattar jag, när jag nu spenderat ungefär en timme med att testa telefonens funktioner möjligheten att öka ljusstyrkan till 1000 nits. När du gör det så ökas ljusstyrkan i tre minuter för att sedan återgå till det normala. Tanken är att man framförallt i starkt solljus ska kunna få bättre läsbarhet och när jag går fram till ett soligt fönster är skillnaden klart märkbar. Anledningen till att boost-funktionen med mer ljusstyrka inte är aktiv mer än tre minuter är så klart för att spara på batteriet, men vill du så kan du efter de tre minuterna aktivera funktionen igen.

Bra kvalitet

Börjar vi annars att titta på telefonen som sådan så tycker jag att såväl format som kvalitetskänsla är bra, även om designen kanske inte sticker ut direkt. Svart är den variant av telefonen som kommer att vara vanligast, men den ska även finnas tillgänglig i blått, vilket är den modell jag tittar närmare på.

Skärmen vars boostfunktion för extra ljusstyrka jag redan nämnt är på 6,1 tum och från överkanten av skärmen sticker en sensorpanel in, givetvis ett sätt att göra skärmen så stor som möjligt utan att formatet blir lidande. I panelen finns högtalare och selfiekamera men den som ogillar den här typen av design har många olika alternativ för att anpassa utseendet. Ytan på vardera sida om sensorpanelen kallar LG för Second Screen och här visas, precis som hos andra telefoner med sensorpanel ikoner och aviseringar. Vill du så kan du inte bara dölja sensorpanelen med svart utan även välja bland en rad olika maskeringar, färgkombinationer eller en toning så att det ser ut som sensorpanelen flyter in mer sömlöst i skärmen. 

Ljudegenskaperna ska vara en annan egenskap där LG G7 Thinq utmärker sig eftersom LG hävdar att de använder hela telefonens chassi så det fungerar som en resonanslåda. Visst låter det bra och relativt högt, framförallt om man lägger telefonen ner på ett bord, men det är ändå inte så väsensskilt från konkurrenterna vad gäller volym eller ljudkvalitet.

Thinq handlar om intelligens

Efternamnet Thinq som LG givit G7 syftar till den artificiella intelligens som bolaget utrustat telefonen med. Framförallt handlar det om kameraappen som känner igen olika motiv, precis som många andra smartphones gör idag. I kameraappen finns dock även Googles bildsökningsfunktion Google Lens integrerad och dessutom har telefonen en fysisk knapp på sidan som anropar Google Assistant. Det blir alltså spännande att uppleva i praktiken när Google Assistant lanseras på svenska senare i år. För röstassistentens skull kan det vara bra att veta att LG G7 Thinq ska kunna höra dina instruktioner på uppåt fem meters håll, så du ska inte behöva ha telefonen precis i närheten för att kunna ge den röstinstruktioner.

AI-funktionen i kameran fungerar så att den upptäcker vad som är i bilden och anpassar inställningarna efter det. Jag låter kameran hitta till exempel djur, person, stad och mat genom att testa och sikta med kameran på olika förberedda bilder. Det fungerar för det mesta, men det förekommer också misstag när kameran till exempel i komplett mörker påstår sig se både öl och människor, vilket definitivt inte stämmer. Man ska nog ha klart för sig att de optiska egenskaperna hos kameran har betydligt större inverkan på hur bra bilder man får än AI bidrar med, i alla fall idag. Bättre är därför mörkerprestandan och det testar jag just genom att ta bild in i en mörklagd kub. Är ljusmängden under 3 nits så aktiveras då mörkerläget direkt för att man ska få med så mycket detaljer som möjligt och är ljusstyrkan något högre får du möjlighet att manuellt aktivera mörkerfunktionen.

På baksidan av telefonen sitter dubbla linser för att ge vidvinkelmöjlighet och såväl bak som i selfiekameran finns porträttlike för att ge skarpt motiv och effektfullt suddig bakgrund. 

LG, som idag tillkännagav att telefonen LG G7 Thinq släpps på den svenska marknaden den 8 juni, var måna om att poängtera sin långsiktighet på mobilområdet. LG har satsat lite halvhjärtat på mobilt de senaste åren, men intygar nu att man ser G7 och övriga telefoner som en viktig produktkategori, även på den svenska marknaden. Det rekommenderade priset på LG G7 Thinq är 8 495 kronor och den ska alltså främst lanseras i svart, men även i en blå färg.

Ämnen