Tunn och snabb

Första intrycket av Sony Ericsson Arc

Nu har man lärt sig läxan och presenterat en mogen Xperia-familj. Skärmen och hårdvarudesignen imponerar mest.

Publicerad Senast uppdaterad

Sony Ericsson Arc är först och främst ologiskt tunn, så tunn att man undrar om det inte har inverkan på prestanda och funktion. Det verkar det inte ha. Systemet reagerar riktigt snabbt. Det går fort att navigera runt bland widgets, växla mellan startskärmar och svepa mellan brickorna i Timescape. Någon gång visas först gråa rutor innan widgets hinner uppdateras med aktuellt innehåll, men det är bara i undantagsfall. Generellt upplever jag telefonen som riktigt snabb.

E-posten är en detalj som Sony Ericsson förbättrat i Sony Ericsson Arc och den stora skärmen kan man använda för att få e-posten i två kolumner. Meddelandet visas till höger och listan med rubriker till vänster. På det sättet utnyttjas skärmen (hårdvara) med anpassad mjukvara. I kommande Sony Ericsson Xperia Pro med tangentbord väljer systemet funktioner när du drar fram tangentbordet och det funktionen i Arc är snarlik, man känner att systemet anpassar sig till vad man vill.

Kameran i Arc tycker jag är särdeles smart den med. Det är främst autoläget i telefonen som imponerar på mig. Jag har ofta i mobilkameror sett det läget som något av en kompromiss. Så är det inte alls i Sony Ericsson Arc. Istället för att autoläget är någon halvdan kompromiss så upplever jag som att Sony Ericsson Arc analyserar motivet och sedan väljer den motivinställning som passar bäst och använder sedan den. Råkar jag hålla handen framför linsen så ställer den om till makro, så fort jag tar bort handen anpassar den motivinställningarna till det nya förhållandet. Bilderna man tar hör kvalitetsmässigt till de bästa Androidmobilerna utan att kunna rå på kamerakungen Nokia N8.

Jag testade Sony Ericsson X10 grundligt precis när den kom ut. Då var den Sony Ericssons första mobiltelefon med Android och när man nu jämför de två är skillnaden monumental. X10 har hunnit få uppgradering till Android 2.1, så i meny, funktion och upplevelse är det inte lika stor skillnad som det är på hårdvaran. Formgivningen och utförandet tycker jag känns kompromisslöst på ett tilltalande sätt. Det gäller designdetaljer såväl som material och kvalitetskänslan. Många av Sony Ericssons telefoner i det lägre prissegmentet knakar och knarrar lite när man trycker på skalet, men den svagheten saknas i Arc. Det känns som man verkligen och det redan vid första intrycket märker att man här får valuta för pengarna.

Med Android 2.3, det har vi märkt även i andra telefoner med systemet, svarar telefonen snabbt på fingertryck och det går fort att växla mellan startskärmar, att starta appar och klicka sig igenom animationer och andra grafiska effekter. Särskilt effekter märker jag att Sony Ericsson använder för att både försköna och förenkla detaljer i gränssnittet och det har de gjort utan att det påverkar upplevelsen negativt. Med e-postklienten i liggande läge dyker en detalj upp i kanten som helt enkelt vägleder dig hur du ska anpassa vyn. Snyggt, smart och Sony Ericsson-specifikt.

Fakta Sony Ericsson Xperia Arc

Typ: Pekskärmsmobil med Android 2.3

Mått: 63 x 125 x 8,7 mm

Vikt: 117 gram

Taltid: 7 timmar

Standbytid: 430 tim

Operativsystem: Android 2.3 (Gingerbread)

Minne: 320 MB inbyggt, 16 GB minneskort i formatet micro-SD medföljer

Maximal datahastighet: 7,2 Mbit/s (Turbo-3G) samt wlan

Anslutning till mac/pc: Ja, via usb-sladd eller bluetooth

Bluetooth: Ja, Bluetooth 2.1 +EDR med stereo (A2DP)

SAR-värde: 0,66 W/kg

Skärm: 4,2-tums kapacitiv pekskärm med 480 x 854 pixel och 16,7 miljoner färger

Kamera: 8,1 megapixel med autofokus och fotolampa. Videoinspelning med upplösning upp till 1280 x 720 pixel (HD)

GPS: Ja, samt Google Maps

E-post: Ja, via pop3 och imap, Exchange samt app för Googles Gmail Övriga funktioner: Facebook och Twitter i startskärmen med Timescape, Track ID, Hanashi chattprogram, kontaktsynkronisering, mm.

Tillbehör: Stereohandsfree och laddare med i kartongen samt hdmi-kabel för anslutning till teve.

Pris: 5000 kr