Liten är fin!

Första intrycket av X10 Mini

Efter ett par timmars användande av Sony Ericsson Xperia X10 Mini kan vi bara konstatera att detta är en riktigt lyckad telefon!

Publicerad Uppdaterad

Det är svårt att fatta hur liten Sony Ericsson Xperia X10 Mini egentligen är förrän man har den i sin hand. Det går inte riktigt att förmedla på bild. Den är ungefär lika tjock och bred som en typisk slide-telefon, men bara hälften så hög när slide-telefonen är utskjuten.

X10 Mini har ingenting att skjuta ut. Det är en pekskärmsmobil utan andra knappar än tre menyknappar i botten och av/påknapp, kameraknapp och volymknappar på sidorna. Resten sköts med den 2,55 tum stora pekskärmen. 2,55 tum är rätt mycket för en vanlig mobilskärm, men för en pekskärm är det litet. Android är inte designat för så små skärmar, så det krävs en hel del anpassning om det ska bli en njutning att använda pekskärmsgränssnittet. Frågan är hur väl Sony Ericsson har lyckats med det.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini från 2010

Svaret måste bli fantastiskt bra! Efter att under flera timmars tid systematiskt ha provat mig igenom telefonens samtliga funktioner märker jag att jag i stort sett aldrig upplever skärmen som för liten, upplösningen på 240 x 320 pixlar som för låg eller knappar som för små att pricka rätt på. Det har Sony Ericsson sett till med sina smarta anpassningar.

Till att börja med har vi startskärmarna. Standard-android har tre startskärmar som man växlar mellan genom att svepa fingret åt sidorna. Dem fyller man snabbt med genvägar till program och småprogram, widgets. X10 Mini har snarlika skärmar, men i stället får varje widget en egen skärm som man sveper mellan.

I skärmens fyra hörn ligger genvägar till meddelanden, musikspelare, skärmtangentbord och telefonbok, men du kan välja själv vilka program genvägarna ska gå till. Snyggt och smidigt är det i alla fall. Dessa genvägar i hörnen går igenom i andra program som när man ringer telefonsamtal eller använder kameran, även om funktionerna då naturligtvis varierar.

Precis som i vanliga Android sveper du uppåt för att komma åt programmenyn, men man har nio ikoner per skärm och sveper åt sidan för att komma åt fler program. Allt detta svepande går förresten väldigt snabbt. X10 Mini har en processor på 600 MHz, långsammare än på toppmodellerna med Android, men det kompenseras mer än väl av att telefonen bara har en fjärdedel så många pixlar att hålla reda på.

När man behöver mata in text eller siffror får man upp en virtuell sifferknappsats med T9 för ordigenkänning, ungefär som på en vanlig mobil. Det stämmer, inget qwerty-tangentbord på skärmen. Det känns som en rimlig avvägning från Sony Ericssons sida, för som det är nu känns knapparna absolut inte för små. Men jag hade ändå gärna sett ett qwerty-alternativ åtminstone i liggande läge. X10 Mini har en skärm som är högre än vad X10ans skärm är bred, så ett qwerty-tangentbord motsvarande det stående tangentbordet i X10 eller Iphone hade fått plats. Kanske har man valt att göra så för att profilera telefonen mot den kommande X10 Mini Pro med utskjutbart qwerty-tangentbord? Det går att installera och köra Scandinavian Keyboard, men då blir å andra sidan knapparna på tok för små i stående läge.

Ett fullständigt test av Sony Ericsson Xperia X10 Mini kommer i vår stora testspecial samt i juninumret av tidningen Mobil. Så småningom även på webben.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Typ: Android version 1.6 (uppgraderbart) med användargränssnittet Timescape.

Mått: 83 x 50 x 16 mm

Vikt: 88 g (Mini)

Processor: 600 MHz Qualcomm MSM7227

Skärm: 2,55 tums reptålig pekskärm, TFT. 240 x 320 pixlar. 16 miljoner färger.

Kamera: 5 megapixel med autofokus och fotolampa.

GPS: A-gps, Wisepilot bilnavigering, Google Maps, geotaggning av bilder.

Anslutningar: 3,5 mm hörlurskontakt, Micro-usb,  wlan

Minne: 128 MB internminne. 2 GB minneskort medföljer.

Taltid: 3 tim 30 min

Standbytid: 360 tim