Dold selfiekamera som skjuts ut i toppen

Test: Huawei P Smart Z – För en större skärm

Dold selfiekamera som bara tittar fram när den behövs gör att skärmen kan vara extra stor.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
72%

Lågt pris

Stor skärm

Batteritiden

Ingen ansiktsupplåsning

Stor skärm och ett lägre pris är själva essensen av den här telefonen. Vi uppskattade kombinationen av egenskaper och lågt pris redan i systermodellen Huawei P Smart och när Huawei nu gjort en telefon som utöver det den erbjuder även gömt undan selfiekameran och därmed fått lite större skärm utan störmoment i, är det givetvis svårt att klaga.

Det är trevligt att många av de mest avancerade egenskaperna i mobilvärlden idag finns och till och med introduceras i telefoner utanför den allra dyraste flaggskeppsklassen. Med ett pris alldeles under 3000 kronor lägger sig ju Huawei P Smart Z i en tillgänglig prisnivå och kan trots det erbjuda stor skärm, bra prestanda som räcker för det mesta du gör med en telefon idag och dessutom ett generöst tilltaget batteri. Det är helt enkelt inte jättemycket som skiljer mellan den här telefonen och något av Huaweis betydligt dyrare toppmodeller.

Lite långsam

Att selfiekameran sitter gömd i telefonen och skjuts upp när den behövs innebär att det tar ett ögonblick innan den är redo. Det är inget större problem för selfies, eftersom det ändå tar något ögonblick att komponera bilden, men det innebär att telefonen inte har någon ansiktsigenkänning. Jag kommer på mig själv med att först vänta och sedan trycka pinkod för att komma förbi låsskärmen, men då glömmer jag ju att telefonen faktiskt har en fingeravtrycksläsare. Det är en fysisk sådan och inte en som sitter i skärmen, vilket ju blir allt vanligare idag. Du hittar fingeravtrycksläsaren i mitten, en bit upp på telefonens baksida så att du ska kunna lägga pekfingret där när du håller telefonen som vanligt.

Bra fingeravtryckssensor kan mer

Just att det handlar om en fysisk fingeravtryckssensor har jag inga klagomål alls på. De är fortfarande snabbare och mer tillförlitliga än de som sitter i skärmen och då särskilt med de lite enklare optiska som sitter i billigare telefoner. Nu får vi alltså en fysisk fingeravtryckssensor här och den är riktigt snabb. En inbuktning i skalet där den sitter gör att du kan känna var du ska lägga fingret och slipper titta på baksidan för att hitta rätt.

Utöver att låta dig låsa upp telefonen från låsskärmen och identifiera dig i till exempel Mobilt Bank ID kan du styra vissa saker i gränssnittet genom att svepa över fingeravtryckssensorn. Eftersom skärmen är så stor är det minst sagt krångligt om du skulle få för dig att svepa ner toppmenyn med appaviseringar med en hand. Det kan du dock göra med hjälp av fingeravtryckssensorn. Ett svep uppifrån och ner på den lockar fram menyn och med den väl nere är det enklare att nå aviseringar och agera på dem. Mindre användbart är kanske möjligheten att bläddra mellan foton och videoklipp i bildgalleriet genom att svepa i sidled, men det funkar det med.

Likheter med dyrare

Att Huawei har ett helt stall med telefoner, även dyrare modeller, märker man även i P Smart Z eftersom en hel del funktioner ärvs ner även från de dyrare modellerna. När man som mobiltillverkare har flera modeller att fördela utvecklingskostnaderna på blir det ju enklare att göra funktioner utan att slutpriserna rasar iväg allt för mycket. I Huawei P Smart  finns Huaweis vanliga, rätt hårt anpassade gränssnitt EMUI som ett skal över Android. Det innebär att apparna hamnar direkt på hemskärmarna och att du får en del funktioner såsom Huawei Share för att dela stora filer och tvillingapp för att till exempel kunna ha två separata Facebook-,  Messenger- eller Snapchat-appar för att använda flera konton utan att tvingas logga ut och sedan in igen för varje gång du växlar konto. Gränssnittet känns inte helt uppdaterat utan är tvärtom lite rörigt, så EMUI skulle må bra av en uppfräschning och översyn.

Bra för de flesta

Prestandamässigt räcker resurserna i P Smart Z långt och för det mesta, men givetvis utan att visa några monstersiffror när det gäller prestanda. Den klarar det mesta i vardagen bra som e-post, webbläsning, bilder och så vidare, men är inget du vill använda för mer krävande spelande. Kort sagt tillräcklig prestanda för de allra flesta. 

Den stora skärmen sköter sig bra och är en fördel för dig som vill ha just det, en extra stor skärm. Skärmar är dock det som mest av allt konsumerar batteri och trots att Huawei P Smart Z har ett generöst tilltaget batteri på 4000 mAh får vi inte riktigt de batteritider vi hade önskat med telefonen. Under testperioden är det snarare acceptabla batteritider och i vårt batteritest sällar den sig heller inte till de bästa utan placerar sig i botten om man jämför med till exempel de telefoner vi testat under det senaste året. Vi hade väntat och förväntat oss betydligt bättre.

Tre kameror totalt

Något av det mest intressant när det gäller Huawei P Smart Z är så klart kamerorna. Dels är jag nyfiken på hur den här speciella selfiekameran presterar och sedan är man ju så klart spänd på hur väl Huawei, som ju har ett tydligt ledarskap när det gäller mobilkameror, lyckas med att ta den styrkan till en telefon i den här prisklassen. 

Huvudkameran på baksidan är på 16 megapixel och den extra linsen är en djupsensor som framförallt ska hjälpa till med effekten i porträttbilder för att bakgrunden ska bli snyggt oskarp när du väljer det. Det klarar den fint. Du kan välja att byta fokus även i efterhand, när bilden är tagen. Jämfört med många lite dyrare telefoner så saknar man dock framförallt optisk zoom och kanske även vidvinkel. Precis som de flesta telefoner idag klarar Huawei P Smart Pro dagsljus bra och men i mörker märks att den ligger en bra bit efter de bästa, precis som man kan föreställa sig. Just i mörker så släpper kameran in mycket ljus, men trots att även mörka delar i bilden syns så blir detaljrikedomen där klart lidande och vi får mycket brus. 

Till det yttre är telefonen på grund av sin stora skärm då en av de större idag och i jämförelse är den till exempel större än både Huaweis eget flaggskepp Huawei P30 Pro och Apples största telefon Iphone XS Max. Det är helt enkelt en telefon som kanske är lite väl stor för en del och även om den har rundade kanter och ett rätt trevligt format kan storleken vara ett problem. 

Batteritest

Batteriets videotid: 6 tim 12 min

Frågor och svar

Selfiekameran som är dold och sticker upp då, hur fungerar den?

Den dyker upp automatiskt när du växlar till selfieläget, oavsett vilken fotoapp du använder. Bilderna blir bra och den har fint ansiktsfokus och klarar även effekt med oskarp bakgrund. Om du tappar telefonen skjuts kameran in när telefonen är i fritt fall. Det går dock långsamt, så risken finns att kameran trots det slår i marken.

Är det stereoljud?

Det finns både en högtalare i botten och en för att höra på samtal, men ser du på ett klipp eller lyssnar på musik är det bara den i botten som används.

Riktigt hörlursuttag?

Ja, i botten finns 3,5-millimeters-kontakten kvar.

Ett alternativ:

Hård konkurrens

Xiaomi Mi 9T är en bra konkurrent som faktiskt även den har samma typ av dold selfiekameran som tittar fram när den behövs. Även Samsung Galaxy A50 och Motorola One Vision kan vara värda att överväga. Den senare särskilt bra för den som vill ha ett renare Android-gränssnitt.

Testbild

Kameran tar ofta bra bilder, men har varken optisk zoom eller vidvinkel. I mörker blir bilderna lätt brusiga. 

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
72%

Fakta

Allmänt

Modell P Smart Z

Tillverkare Huawei

Lanseringsdatum 2019-07-15

Mått 163,5 x 77,3 x 8,8 mm

Vikt 197 g, 98 %

Material baksida Plast

Pris 3000 kr

System Android

Systemversion 9.0 Pie

Chipset Hisilicon Kirin 710F

Tillverkningprocess 12 nm, 239 %

Skärm

Mått 6,59 tum, 99 %

Upplösning 2340 x 1080 pixel

Pixeldensitet 391 ppi, 92 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 4 GB, 44 %

Lagringsminne 64 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 4000 mAh, 82 %

Uppmätt videotid 6 tim, 12 min

Trådlös laddning Nej

Medföljande snabbladdare Ja

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 12 (600 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz)

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 16 Megapixel, 2 Megapixel

Vidvinkellins Nej

Optisk zoom Nej

Videoinspelning, upplösning 2340 x 1080 pixel

Upplösning på frontkameran 16 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Ja

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Nej

Benchmark-tester

Antutu 7.0 131713

Antutu 8 160121

Geekbench 4: CPU Single-core 1541

Geekbench 4: CPU Multi-core 5378

Geekbench 4: Compute 3334

Geekbench 5: CPU Single-core 323

Geekbench 5: CPU Multi-core 1372

Geekbench 5: Compute 958

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 19 FPS, 24 %

GFXBench T-Rex Onscreen 35 FPS

3DMark Slingshot Extreme OpenGL 856

3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 944

Google Octane 9375, 26 %

Jetstream 2 25,056, 22 %

Lågt pris

Stor skärm

Batteritiden

Ingen ansiktsupplåsning