Trådlöst

Första intrycket: Så är Apples Airpods

Nu har vi börjat testa Apples trådlösa hörlurar Airpods.

Publicerad Uppdaterad

Instruktionerna är enkla. Airpods levereras i en liten förpackning med inbyggd laddning. Öppna förpackningen på max fem centimeters avstånd från din Iphone så är alla inställningar sedan klara och du kan börja lyssna på musik. Det visar sig stämma.

Genom att bara öppna denna lilla förvaringsdosan dyker en ruta upp på skärmen i Iphone och sedan är det bara att bekräfta för att installationen ska slutföras. Nu är lurarna kopplade till telefonen och när jag sedan startar Spotify får jag välja att spela musiken via bluetooth så hamnar den i lurarna istället för att strömma ut genom telefonens högtalare.

Ansluts med Apple ID

Lurarna kopplar sig till ditt Apple ID vilket gör att du bara behöver ansluta de till din Iphone. När det är gjort kan de ansluta sig automatiskt till din dator, till Apple Watch, Ipad och så vidare, så länge då alla prylar är från Apple, är utrustade med den senaste versionen av sina respektive operativsystem och att du är inloggad med ditt Apple ID.

Inte helt magiskt
Det förekommer fortfarande manuella steg när du ska växla mellan att lyssna via till exempel datorn eller via mobilen. När jag öppnar Imovie på datorn och redigerar en film tar datorn initiativ till att spela ljudet i mina Airpods, men jag var första gången jag lyssnade tvungen att manuellt välja Airpods i ljudmenyn. Där fanns de dock som ett förval eftersom dator och telefon är kopplade till samma Apple ID. En stund senare när jag startar Spotify på telefonen kräver den att jag manuellt väljer Airpods för att ljudet ska spelas i hörlurarna och inte i telefonens högtalare. Det här är ett steg mot enklare inkoppling av trådlösa hörlurar men det kräver alltså fortfarande en del manuella steg. Just att man måste gå till bluetooth-inställningar i datorn för att manuellt välja Airpods skriver mycket riktigt Apple i den medföljande lilla handboken.

Dubbelklick för Siri med mera
Ett dubbelklick med fingret direkt på någon av hörlurarna startar Siri så att du kan be om allt det du kan be Siri om, inklusive att höja eller sänka volymen på musiken eller byta låt. När någon ringer dig så kan du även svara på samtalet genom att dubbelklicka på en hörlurarna på samma sätt. Rösten ersätter alltså den lilla fjärrkontroll som sitter på ett par vanliga hörlurar med sladd. Ljudet har vid det fåtal samtal vi ännu hunnit genomföra varit bra och det gäller även när vi lyssnat på musik. När du vill pausa musik som spelas kan du ta ut en av lurarna. Då tystnar musiken efter en dryg sekund för att sedan fortsätta spelas när du åter sätter hörluren i örat. Det här fungerar felfritt medan röststyrningen som enda sätt att ändra låt eller volym känns mindre träffsäker. Man kan givetvis alltid ta fram telefonen för att ändra volym och låt, men under våra inledande tester hör Siri fel några gånger och det är väl heller inte i alla situationer som det passar sig att tala rätt ut för att ändra volym.

Avancerat
Airpods är inte Apples första bluetoothheadset, men det är utan tvekan det mest avancerade paret, med det integrerade W1-chippet och sensorer som känner av när du pratar och när du vill lyssna. Genom att bara sätta lurarna i öronen hör jag efter ett par sekunder en ton i öronen och min Iphone lyser upp med Spotify i skärmen så att jag kan trycka på play om jag vill det.

Det var vårt korta första intryck. Du kan se en kort film på vår Instagram om hur installationen fungerar. Passa samtidigt på att följa oss på Instagram för at inte missa bilder och filmer framöver.