Enda toppmodellen 2015

Första ryktena om Xperia Z4

Det är inte länge sedan Sony släppte Xperia Z3, men redan nu har ryktena kring uppföljaren börjat.

Publicerad Uppdaterad

Nu när Sony Xperia Z3 är ute i butik känns det väl dumt att sitta och stirra på en redan släppt telefon? Den är ju redan gammal. Istället har det börjat läcka ut uppgifter om dess uppföljare.

I Xperia Z4 ska Sony kliva upp ett hack i skärmstorlek, till 5,5 tum. Detta för att få in en skärmupplösning på 2560x1440, likt LG G3 och Galaxy Note 4 har idag (eller snart i den senares fall då den inte är släppt än). Uppföljarluren ska även bjuda på Qualcomms värstingchip med 64 bitarsteknik och en hel del annat godis, Snapdragon 810. I samband med det får vi även LTE Cat 6, Bluetooth 4.1, 32 gigabyte lagringsutrymme och fyra gigabyte arbetsminne. Med såväl arbetsminne som systemchip inne på 64 bitarsterritoriet kan vi bara förutsätta att luren levereras med Android 5.0 Lollipop.

Vidare på insidan ska Sony även se till att uppgradera kamerasensorn. Exakt hur har inte framkommit dock.

Vad som är intressant i sammanhanget är att det även ryktas bli Sonys enda toppmodell under 2015 och inte en av två som det varit under några år nu. Rimligen har det att göra med en avmattad teknikutveckling, men mer sannolikt har det att göra med Sonys dystra helårsprognos. I den anklagades just mobilavdelningen för att ligga till grund för företagets tunga period, som bland annat lett till att 1 000 personer fått sägas upp, och att då satsa på fler modeller än nödvändigt känns kanske inte helt vettigt.

Någon lanseringsram har inte avslöjats ännu. Men med tanke på att Snapdragon 810 ska finnas tillgänglig i början av nästa år lär vi kunna se den här enheten lagom till Mobil World Congress i början av mars.